Neglijarea igienei orale poate duce la afecţiuni dentare serioase şi dureroase cum ar fi pierderea dinţilor. În plus depunerile de tartru pot duce la sângerări gingivale şi gingivită, care, netratate, pot cauza parodontoza. Pentru a evita toate aceste probleme este important să ne spălăm pe dinţi corect, de cel puţin două ori, dimineaţa şi seara obligatoriu. Iată câteva reguli.
Deși frecvent neglijată, aţa dentară este o parte foarte importantă a îngrijirii orale. Include această etapă în rutină zilnică. Ea poate ajunge în spațiile înguste dintre dinți, acolo unde periuță de dinți nu poate. Rupe o bucată de 30-45 cm, înfăşoar-o pe degetele arătătoare sau ține-o prinsă cu arătătorul și degetul mare al fiecărei mâini și, în fața oglinzii, curăţă fiecare dinte (de 8-10 ori) cu mișcări ușoare, pentru a nu răni gingia.
După folosirea aţei dentare, udă periuța și aplică un strat subțire de pastă de dinți. Alege pasta de dinți în funcție de preferințe, însă încearcă să folosești din cea care conține fluor, care protejează de carii și previne tartrul. Apoi, întoarce capul periuţei dinspre gingie înspre exteriorul dintelui astfel încât perii să “măture” suprafața dintelui. Continuă să perii în sensul acelor de ceasornic, terminând cu molarii inferiori din partea celalaltă a gurii. Apoi, perie spatele incisivilor superiori (dintâi din față) folosind capul periuţei
Ce nu trebuie să faci după
După ce termini periajul, așteaptă puțin, apoi clătește. Nu te clăti imediat după ce ai încheiat periajul, fiindcă vei spala și fluorul din pasta de dinți rămasă – clătirea îl diluează și reduce efectul său preventiv. După periaj, scuipă pasta de dinți în exces, așteaptă puțin și abia apoi clătește-te cu apă de la robinet. Nu mânca și nu bea 30 de minute după spălare.
Poți folosi atât periuța manuală, cât și cea electrică – ambele sunt la fel de bune, cu condiția să perii întreaga suprafață a fiecărui dinte și să folosești pastă de dinți cu fluor.