x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Gripa face ravagii: numărul morţilor s-a dublat în 3 zile

Gripa face ravagii: numărul morţilor s-a dublat în 3 zile

de Monica Cosac    |    21 Ian 2019   •   09:35
Gripa face ravagii: numărul morţilor s-a dublat în 3 zile
Sursa foto: Dirima/Getty Images/iStockphoto

În ultimele trei zile, a crescut alarmant numărul românilor răpuşi de gripă în acest sezon. Dacă joi, 17 ianuarie, datele oficiale arătau că sunt 10 decese provocate de virusul gripal, ieri, bilanţul a ajuns la 20 morţi. Niciunul dintre cei decedaţi nu făcuseră vaccinul antigripal. Specialiştii recomandă continuarea vaccinării antigripale şi triaj epidemiologic zilnic în orice tip de colectivitate: şcoli, grădiniţe, creşe şi spitale.

 

Un bărbat de 68 de ani din Galaţi a murit din cauza gripei la un spital din oraş, acesta fiind cea de a treia victimă a virusului din judeţ şi al 20-lea deces, la nivel naţional. Bărbatul avea şi alte probleme medicale şi nu fusese imunizat împotriva gripei.

Conform datelor publicate de specialiştii Institutul Național de Sănătate Publică (INSP), până la data de 13 ianuarie 2019 erau înregistrate deja 1.155 cazuri de gripă clinică, de circa 15 ori mai multe comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent (80 de cazuri). În privinţa deceselor, în aceeaşi perioadă a anului 2018 erau înregistrate doar trei victime ale gripei, iar până la finalul sezonului gripal bilanţul a ajuns la 129 de morţi.

Săptămâna trecută a fost declarată de specialiştii INSP „săptămână epidemică”, ceea ce înseamnă că s-a înregistrat un număr cu 20% mai mare de îmbolnăviri faţă de cât se aşteptau autorităţile în această perioadă, iar cele mai multe cazuri sunt în Capitală (142).

Dacă trei săptămâni la rând avem săptămână epidemică, atunci putem declara epidemie, a explicat ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, precizând că, în cazul persoanelor care nu s-au imunizat până acum, vaccinarea încă este eficientă, în contextual în care „suntem la un pas de epidemie”.

 

 

În cazul declarării unei epidemii, printre măsurile care pot fi luate de autorităţi se numără: închiderea unităţilor de învăţământ, intrarea spitalelor în carantină, sau chiar interzicerea unor întâlniri publice şi a călătoriilor.

Două ţări vecine au declarat, săptămâna trecută, epidemie de gripă: Ungaria - la nivel naţional, iar Bulgaria la nivelul a opt judeţe.

 

Deşi a fost raportată o creștere a numărului de cazuri de viroze respiratorii în toate judeţele, în prezent, există trei zone în care virusul gripal circulă mai intens: București, Constanța şi Arad.

 

În zonele în care circulația virusului gripal este mai intensă, se poate ajunge și la închiderea școlilor.

×
Subiecte în articol: bilanț gripă