x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Hotelierii încă speră să aibă turiști

Hotelierii încă speră să aibă turiști

de Diana Scarlat    |    08 Oct 2020   •   10:02
Hotelierii încă speră să aibă turiști

Situația industriei ospitalității s-ar fi putut îmbunătăți, începând de luna aceasta, în marile orașe. În august, România era singura țară din Europa cu restaurantele închise în spațiile interioare. Decizia de a închide din nou restaurantele, la o lună după relansare, a venit ca o lovitură grea pentru HoReCa, în București, Iași și alte orașe care vor aplica această măsură. Anularea evenimentelor programate pentru ultimele patru luni ale anului, inclusiv a pelerinajelor, le-ar putea aduce operatorilor din turism grave pierderi, după ce deja se înjumătățise numărul rezervărilor. 

 

Se închid din nou restaurantele, cafenelele, teatrele, cinematografele, în localităţile unde se înregistrează creșteri ale numărului de infectări cu SARS-CoV2. Aceasta este o nouă lovitură pentru turism și pentru cultură, dar și pentru organizatorii de evenimente, care abia începuseră să-și revină, în urma relaxării din vară. 

 

Proteste în Europa


Deocamdată sunt deschise unitățile de cazare, iar restaurantele româneşti pot funcționa pentru clienții hotelurilor și ai pensiunilor, însă o creștere a numărului de îmbolnăviri ar putea veni cu alte noi măsuri restrictive, peste noapte. 
Restaurantele se închid și în alte țări ale Europei, unde deja au loc proteste ale celor care lucrează în industria ospitalității. Mulți consideră inexplicabilă decizia, pentru că focare de infecţie nu s-au înregistrat la restaurante sau în turism, nicăieri în lume. În continuare şi în mod inexplicabil rămâne închis sectorul balneo-SPA, cu pierderi de un milion de euro pe zi, pentru România.

Grad de ocupare la jumătate
Singurele măsuri care i-ar putea ajuta pe operatorii din turism sunt fondurile pentru care ar fi putut să aplice în această vară, prin programele IMM Invest și granturile destinate industriei turismului. „Noi sperăm să scadă numărul de cazuri, în perioada următoare, și să putem primi turiști”, a declarat, pentru Jurnalul, Florentin Cojocaru, managerul hotelului Unirea, unul dintre cele mai mari unități de cazare din Iași. „Acum avem grad de ocupare de 50%. Nu mai este situația de anul trecut. Ne așteptăm să vină și mulți dintre cei care au așteptat până acum, ca să vadă ce măsuri se impun”, adaugă el. 
Nici agențiile de turism nu știu la ce s-ar putea aștepta, în perioada următoare. „Agențiile de turism trăiesc în funcție de ce rezerve au. Nu am apucat să ne gândim la soluții. Nu s-a făcut niciun plan pentru noi. Suntem lăsați în voia sorții, în funcție de un IMM Invest și de un grant, pentru a supraviețui”, a spus, pentru Jurnalul, Alin Burcea, proprietarul agenției Paralela 45.  


Hotelierii încă speră că nu se va impune carantina, cu toate restricțiile pe care le presupune ea, iar situația va reveni la normal, după o scădere a numărului de cazuri.      
 

×