x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Ipoteză șoc a specialiştilor! Un tsunami ar putea mătura litoralul românesc în orice moment!

Ipoteză șoc a specialiştilor! Un tsunami ar putea mătura litoralul românesc în orice moment!

04 Sep 2017   •   12:06
Ipoteză șoc a specialiştilor! Un tsunami ar putea mătura litoralul românesc în orice moment!

Un cutremur de mare intensitate care poate provoca un tsunami devastator poate avea loc oricând în largul Mării Negre.

Specialiştii Institutului Naţional pentru Fizica Pământului au avertizat, în ultimii ani, cu privire la falia Shabla şi asupra cutremurelor de adâncime produse în zona de est a Mării Negre.

"Foarte multă lume spune că nu este posibil să ai tsunami în Marea Neagră, care ar fi ca un fel de vas inchis. Eu le recomand dânșilor, din punct de vedere fizic, să ia un lighean și să facă cu mâna în apa, să vadă ce valuri apar", declara în urmă cu câţiva ani profesorul Gheorghe Mărmureanu.

Specialistul a mai adăugat că "de la această falie Shabla, personal gândesc că sunt mari probleme, pentru că în Marea Neagră, la o adâncime de 400 și ceva de metri și până la foarte adânc, există depozite imense de hidrogen și de acid sulfuric. Vă rog să realizați ce înseamnă această scoatere afară, este un pericol… ceva mult mai periculos decât un val de tsunami însuși".

Ultimul seism de o magnitudine apreciabilă, produs în Marea Neagră, de 5,5 pe scara Richter, a avut loc în anul 2009, fiind resimțit în mai multe județe din țară și în București, fără a produce însă un tsunami.

"Cel mai mare cutremur înregistrat în Marea Neagră s-a produs în anul 1901, pe data de 31 martie, și a putut fi resimțit, cel mai bine la Mangalia. Aici, valurile au avut o înălțime de trei-patru metri la țărm", a declarat directorul Institutului pentru Fizica Pământului, Gheorghe Mărmureanu, într-un interviu acordat unui post de televiziune.

VALURI UCIGAŞE ÎN MAREA NEAGRĂ

În urmă cu mai mult de un secol, la est de capul Shabla-Kaliacra (nord-estul Bulgariei), aproximativ 30 kilometri în largul Mării Negre, s-a produs un cutremur cu magnitudinea de 7,2 grade pe scara Richter, la o adâncime de 15 kilometri sub fundul mării. În urma acestuia s-a format un val seismic de patru metri înălțime, cu efecte locale resimtite în zona litoralului românesc și bulgăresc. Cutremurul submarin a fost resimțit în Muntenia și sudul Moldovei, cu o intensitate de 5-6 pe scara Mercalli.

Potrivit Wikipedia, cutremurul, fiind foarte puternic, a fost urmat de multe replici și alte seisme independente, cu magnitudini cuprinse între 5,5 și 6 grade pe scara Richter. Acestea au ținut până în anul 1905. 

Cutremurul a avut consecințe devastatoare în zona de coastă din sudul Mangaliei, multe sate fiind distruse. Cutremurul a generat un tsunami de 4 - 5 metri înălțime, provocând dislocări ale malurilor.Observator.tv

×