Administratorii hotelurilor din staţiunile balneoclimaterice s-au alarmat, pe bună dreptate, după ce Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) a introdus în Proiectul de lege a redevențelor un amendament care ar crește prețurile apei termale de până la 300 de ori. Ministerul Economiei, Ministerul Turismului, ANRM și operatorii din turismul balnear au avut miercuri consultări, la Ministerul Turismului, referitor la redevenţele aplicate resurselor hidrotermale și impactul acestora asupra activităților turistice și comunităților locale, iar rezultatul dezbaterilor a fost pozitiv, pentru stațiuni. “Baza de calcul nu se va schimba, dar se va actualiza în funcție de rata inflației”, a explicat ministrul Turismului, Mircea Dobre. Stațiunea Băile Felix ar fi cea mai afectată, dacă în urma dezbaterilor se va ajunge la a se adopta propunerea venită de la ANRM.
„Creșterea prețului apei termale la un euro pe metro cub ar însemna creșterea prețurilor de 300 de ori, lucru care nu ne va mai permite să funcționăm. Statul nu ne-a ajutat cu nimic, ne-am dezvoltat singuri, iar în șase luni ar trebui să închidem stațiunea, dacă se va întâmpla așa ceva”, a explicat Dumitru Fechete, directorul complexului President, de la Băile Felix.
„Ministerul Economiei preia toate propunerile primite și va definitiva modul de calcul și valoarea redevenței orientative din proiect, în urma analizării soluțiilor rezultate din procedura de dezbatere publică”, explică reprezentanții ministerului Economiei. Până în prezent, se știe că redevența geotermală și modul de calcul sunt orientative, iar proiectul a fost pus în dezbatere publică pe site pe 23 octombrie. Ieri au trecut cele 30 de zile, termenul legal pentru dezbatere. „În vederea unui sistem de redevențe unitar, atât reprezentanții mediului privat, cât și cei ai mediului public au conchis asupra ideii de a realiza un studiu de impact pentru a avea o imagine completă asupra modificărilor aduse de proiectul de lege privind sistemul de redevenţe al resurselor hidrotermale”, au explicat reprezentanții Ministerului Economiei.
1 euro/mc ar însemna distrugerea turismului balneo