Concediul de carantină, ca și multe alte hârtii și lucruri birocratice care nu au legătură cu actul medical, dar cu care au fost încărcați medicii de familie în ultimii ani, nu ar trebui să-i intereseze pe doctori, spun reprezentanții medicilor de familie. Aceștia le cer din nou autorităților să fie lăsați să se ocupe de pacienți și se consultațiile medicale, iar „hârtiile să fie eliberate de Casele de asigurări de sănătate”.
Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) solicită Guvernului să rectifice prevederile Ordonanței de Urgenţă pentru modificarea şi completarea OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, prin care doctorii sunt obligați să elibereze certificatele de concediu pentru carantină, care sunt „acte pur administrative”.
„Concret, solicităm înlocuirea «de către medicii de familie» cu «de către Casele de asigurări de sănătate», precizează reprezentanții medicilor, care au trimis mai multe recomandări autorităților responsabile, însă nu au primit niciun răspuns conform prevederilor legale în vigoare. „Am solicitat în mod repetat în ultimele trei săptămâni debirocratizarea cabinetelor de medicina familiei în ceea ce privește eliberarea certificatelor de concediu medical pentru codul de indemnizație 07 – carantină.(...) Cu toate acestea, nu am primit răspunsuri și constatăm cu revoltă că textul Ordonanței de urgență menține în sarcina medicilor de familie eliberarea unor acte pur administrative care privesc relația asigurat - asigurator și care nu sunt urmare a unui act medical efectuat de medicul de familie”, explică reprezentanții Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie, precizând: „Concediul de boală este o decizie medicală. Concediul de carantină este o decizie administrativă luată de autorități, iar formularul poate fi completat tot de autorități”.
Pacienții sunt puși pe drumuri
Potrivit acestora, pe lângă faptul că medicii de familie „sunt îngropați în hârtii”, și oamenii care au fost în carantină sau izolare „sunt puşi să facă nenumărate drumuri pentru a recupera filele originale ale concediilor şi a le duce la angajator, care apoi trebuie să le ducă la Casa de asigurări. Cel mai simplu pentru cetățean este dacă acest concediu medical de carantină se eliberează şi rămâne în original direct la Casa de asigurări”.
Legi schimbate de 7 ori într-o lună
Totodată, FNPMF atrage atenția asupra haosului creat din cauza modificărilor frecvente care se fac în actele normative. „Nici măcar unele Direcții de Sănătate Publică nu mai înțeleg ce au de făcut, dezinformând cetățenii. (...) Încercăm să îi ajutăm pe toți - medici, pacienți, directori de DSP - cu explicații clare și atât de simple pe cât permit cele trei acte normative schimbate de șapte ori în 30 de zile”, mai spun reprezentanții medicilor.
„Cu trei acte normative modificate de șapte (șapte!) ori în nici 30 de zile, medicii de familie și cetățenii care au stat în carantină sau izolare și au nevoie de concediu medical nu mai înțeleg ce au de făcut”, avertizează FNPMF.