x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Cifrele rușinii: Un număr uriaș de români își abandonează copiii. Mii de bebeluși sunt părăsiți anual, încă de la naștere

Cifrele rușinii: Un număr uriaș de români își abandonează copiii. Mii de bebeluși sunt părăsiți anual, încă de la naștere

de Redacția Jurnalul    |    21 Ian 2024   •   14:20
Cifrele rușinii: Un număr uriaș de români își abandonează copiii. Mii de bebeluși sunt părăsiți anual, încă de la naștere
Sursa foto: Hepta

România este fruntașă în Europa la numărul de copii părăsiți, cei mai mulți dintre ei încă de la naștere.

Potrivit Antena 3 CNN, în medie, an de an, aproximativ 9.000 de copii sunt abandonați și prea puțini sunt adoptați.

În 2023, doar 907 copii și-au găsit o familie în România și doar alți 10 în străinătate.

42.000 de minori se află, în prezent, în grija statului.

Familiile care își doresc să adopte un copil spun că procedurile sunt anevoioase, deși de-a lungul timpului au fost aduse îmbunătățiri legii adopției.

Printre schimbări putem enumera: prelungirea valabilității unor acte, modificarea modelelor acestora, dar și la modul în care se calculează indemnizația pentru concediul de acomodare.

Totodată, acum este posibilă cumularea indemnizației cu alte venituri.

Din păcate, toate aceste modificări legislative nu sunt suficiente

Cu fiecare zi care trece, șansele unui copil să fie adoptat scad considerabil pentru că viitori părinți își doresc ca vârsta copilului să fie cât mai fragedă, dar minorii sunt considerați adoptabili abia la 3, 4 ani.

Astfel, copii mai mari sau cei cu afecțiuni de sănătate rămân în sistemul instituționalizat, iar când devin majori ajung direct în stradă.

"Legislația implică un termen de 12 luni. Adică dacă timp de 12 luni părinții biologici nu fac demersuri pentru a rezolva cauza care a dus la intrarea copiilor în sistem, managerul de caz are obligația de a trimite dosarul în instanță pentru declararea adoptabilității.

Eu cred că problema adopțiilor în România poate fi rezolvată național.

Avem 42.000 de copii în sistemul de protecție, sunt 7.000 de copii adoptabili.

În România sunt 7 milioane jumătate de familii, deci nu este o problemă atât de mare ca să nu poată fi rezolvată în țara noastră. Trebuie mai multă conștientizare și mai multă implicare.

În momentul de față există o prioritizare pentru asigurarea continuității în familia care l-a îngrijit, timp de șase luni, apoi o prioritizare pentru adopția națională, apoi prioritizare pentru adopția internațională", a spus președintele Asociației Tzuby’s Kids, Liviu Mihăileanu, la Antena 3 CNN.

×
Subiecte în articol: copii abandonati parasiti romania