Premierul Mihai Tudose a convocat sindicatele la discuţii pe tema salariilor, dar şi pentru a identifica celelalte probleme care vor afecta, în egală măsură, salariaţii, angajatorii şi întreaga economie a Râmâniei. La întâlnire au fost prezente şi Olguţa Vasilescu, ministrul Muncii, şi Sevil Shhaideh, vicepremier şi ministru al Dezvoltării. S-au discutat posibile modificări ale Legii salarizării, pentru unele categorii profsionale, dar şi problemele legate de ordonanţa pentru limitarea numărului de bugetari, schimbările care vor fi aduse legislaţiei fiscale şi sistemului de pensii.
Sindicaliştii sunt în continuare nemulţumiţi de măsurile luate de guvern, dar în special de Lgea salarizării. “Doamna ministru al Muncii, Olguţa Vasilescu, spune în continuare că legea este foarte bună, chiar dacă există disfuncţionalităţi, în slecial în structurile de apărare, prin deosebirile care s-au creat între diferitele servicii, cu precădere între militari, angajaţii MAI şi Poliţia Locală - care va avea salarii mai mari decât ale poliţiştilor care fac şi anchete penale. S-a stabilit că se va studia problema în cel mai scurt timp şi în cel mult o săptămână vom avea un răspuns”, a explicat, pentru Jurnalul Naţional, Bogdan Hosu, preşedintele confederaţiei sindicale Cartel Alfa. Ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu, le-a explicat sindicaliştilor că în cadrul ministerului există un departament special care răspunde la toate întrebările legate de actuala Lege a salarizării, pe care consideră că mmulţi o contestp doar pentru că nu au înţeles-o. Între timp, s-au dat deja decizii de majorare a veniturilor primarilor şi viceprimarilor, conform noilor prevederi legislaţive intrate în vigoare, astfel încât s-a constatat că în unele localităţiau crescut chiar şi de cinci ori cele ale edililor, în timp ce toţi ceilalţi salariaţi din Administraţia Locală beneficiază de o medie de creştere cu opt, până la zece procente.
Consecinţele sociale ale noilor măsuri fiscale
Noua legislaţie fiscală îi deranjează la fel de mult pe sindicalişti, care spun că unii angajaţi vor avea reduceri salariale și vor exista probleme sociale grave. “Nu s-a renunţat la trecerea CAS şi CASS la angajat. Premierul a spus clar că aceste taxe se mută la angajat, dar în continuare se opresc la sursă şi se plătesc de către angajator. Problema care se pune este legată de câteva consecinţe ale unei asemenea acţiuni, pe plan de politică socială, pentru că ar însemna că salariaţii fac un fel de fond de solidaritate din fondul de şomaj, astfel încât ei vor plăti salariile compensatorii din banii lor, în acz de disponibilizări masive. În al doilea rând, înseamnă că slariaţii vor plăti lipsa de responsabilitate socială a angajatorilor, care vor putea disponibiliza un număr mare de oameni, fără să-şi asume vreo responsabilitate socială. În al treilea rând, această măsură are legătură cu reducerea fiscală care este prevăzută şi modul de transfer al acestor taxe sociale către salariat. Nu în ultimul rând, va fi impactul psihologic, după ce angajatorii vor spune că au crescut salariile cu 20%. E adevărat, dar va fi crescut brutul, astfel încât unora ar putea chiar să li se diminueze venitul net, în urma aşa-ziselor creşterei”, mai spune Bogdan Hosu.
Astăzi a fost un prim contact cu premierul, care a vrut să vadă care sunt problemele noastre. Am detectat patru probmele: una legată de salarizare, a doua, legată de politica de schimbare a codului fiscal, care trebuie să fie clarificată, o a treia problemă legată de modificările la calculul pensiilor şi cea de-a patra, legată de Fondul de Investiţii. Dacă se capitalizează complet întreprinderile publice, ele nu vor mai fi productive. E ca şi cum ai omorî găina care face ouă de aur. Bogdan Hosu, preşedintele Cartel Alfa
Citește pe Antena3.roUn aristocrat britanic cade de la etaj și moare. Iubita și fiul lui și-au declarat război și scot la lumină secretele familiei
Vârsta de pensionare, la 67 de ani
Una dintre problemele care iau înfuriat pe sindicalişti a fost sidcuţia despre modificarea vârstei de pensionare, astfel încât să ajungă la 67 de ani, de la peste 60 de ani, pentru femei, respectiv 65 de ani pentru bărbaţi. “Conform actualei legislaţii, vârsta de pensionare a femeilor este în continuă creştere, ajungând la 60 de ani şi şapte luni, dar va ajunge, în 2030, la 63 de ani. Se calculează în funcţie de luna şi anul naşterii fiecărei femei”, a explicat, pentru Jurnalul Naţional, angelica Mihail, purtător de cuvânt al Casei Naţionale de Pensii. Măsura ridicării vârstei de pensionare la 67 de ani nu este pusă încă în dezbatere publică, dar a fost lansată discuţia cu sindicatele, pe această temă, de ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu, în cadrul întâlnirii de ieri.
În urma întâlnirii care a avut loc ieri, între premier, ministrul Muncii, ministrul Dezvoltării şi sindicate, se pregătesc grupuri de lucru pentru dezbaterea tuturor problemelor discutate.