x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Naveta elevilor, decontată pentru cel mult 50 km

Naveta elevilor, decontată pentru cel mult 50 km

de Monica Cosac    |    29 Ian 2020   •   11:45
Naveta elevilor, decontată pentru cel mult 50 km
Sursa foto: Diana Oros

Elevilor care merg la şcoală în altă localitate decât cea în care au domiciliul li se vor putea deconta cheltuielile de transport în limita a 50 km, în cazul celor care parcurg zilnic drumul de acasă la școală folosind transportul rutier, sau vor primi contravaloarea a opt călătorii dus-întors pe semestru, dacă locuiesc la internat sau în gazdă, potrivit unui proiect de Ordonanţă de Urgenţă, pus în dezbatere publică de Ministerul Educaţiei şi Cercetării (MEC).
 

După ce, în noiembrie 2019, Curtea Constituțională a României (CCR) a declarat ca neconstituţională sintagma „pe bază de abonament” din Legea educației naționale (art. 84), în prezent nu mai există un cadru legal privind modalitatea de decontare a transportului elevilor școlarizați în altă localitate decât cea de domiciliu, respectiv transportul județean și interjudețean.

Acest lucru va fi reglementat prin Ordonanța de Urgență, potrivit proiectului pus în dezbatere pe site-ul MEC, edu.ro. Concret, ministerul vrea să deconteze pentru naveta elevilor atât biletele, cât şi abonamentele, în limita a 50 de kilometri, iar cei care stau la internat vor putea deconta până la opt bilete dus-întors pe semestru.

„Elevilor care nu pot fi şcolarizaţi în localitatea de domiciliu li se decontează cheltuielile de transport, în limita a 50 km, sau li se asigură decontarea sumei ce reprezintă contravaloarea a 8 călătorii dus-întors pe semestru, dacă locuiesc la internat sau în gazdă, din bugetul Ministerului Educaţiei și Cercetării, prin unităţile de învăţământ la care sunt şcolarizaţi. Decontarea se realizează pe baza documentelor justificative, emise de operatorii de transport rutier”, se arată în proiectul de OUG, care prevede modificarea articolului 84 din Legea Educ

×