x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Noi reguli pentru chiriași. Proprietarii riscă amenzi dacă nu le respectă

Noi reguli pentru chiriași. Proprietarii riscă amenzi dacă nu le respectă

de Redacția Jurnalul    |    09 Iun 2023   •   18:45
Noi reguli pentru chiriași. Proprietarii riscă amenzi dacă nu le respectă

Din această lună se aplică noi reguli pentru chiriași dar și pentru proprietarii de imobile care iau în gazdă alte persoane.

Noi reguli pentru chiriaşii români, din 10 iunie 2023. Amenzile pe care le riscă proprietarii dacă nu respectă legea

Proprietarii de imobile sunt obligați să-i treacă în spațiu pe chiriași în termen de 15 zile, față de 30 de zile anterior. Aceștia trebuie să-i însooțească la serviciile de evidența populației dacă a trecut mai mult de 15 zile de când a avut loc mutarea.

Noile prevederi intră în vigoare din 10 iunie 2023. 

"Persoana care găzduiește o altă persoană care nu are înscrisă în actul de identitate adresa la care locuiește efectiv după trecerea termenului prevăzut la art. 31 alin. (1) (15 zile - n. red.) are obligația de a se prezenta împreună cu aceasta la serviciul public comunitar de evidență a persoanelor de la locul unde este situat imobilul, în vederea exprimării consimțământului de primire în spațiu", se arată în Legea 162/2023, care modifică OUG 97/2005. 

Excepții și amenzi 

De la obligația de a-și schimba adresa din actul de identitate sunt exceptate persoanele care locuiesc la o altă adresă decât cea de domiciliu în interes de serviciu sau în scop turistic.

În cazul în care nu este respectată noua obligație, autoritățile pot aplica amenzi cuprinse între 75 - 150 de lei.

În prezent, OUG 97/2005 stabilește că "persoana care găzduiește o altă persoană, în mod neîntrerupt, pe o perioadă mai mare de 30 de zile (...) are obligația de a anunța poliția sau serviciul public comunitar de evidență a persoanelor de la locul unde este situat imobilul", potrivit avocatnet.ro.

×
Subiecte în articol: chiriasi amenzi proprietari imobile