x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Pacienții cu tuberculoză, tratați în ambulatoriu, beneficiază de indemnizație lunară de hrană

Pacienții cu tuberculoză, tratați în ambulatoriu, beneficiază de indemnizație lunară de hrană

23 Dec 2020   •   21:54
Pacienții cu tuberculoză, tratați în ambulatoriu, beneficiază de indemnizație lunară de hrană

Ministrul Sănătății Nelu Tătaru a aprobat Ordinul Ministerului Sănătății și Ministerului Muncii și Protecției Sociale pentru aprobarea Metodologiei și a condițiilor de acordarea a indemnizației lunare de hrană cuvenite persoanelor diagnosticate cu tuberculoză tratate în ambulatoriu.

Conform documentului comun al MS și MMPS, pacienții diagnosticați cu tuberculoză, adulți și copii, și tratați în ambulatoriu vor beneficia de o indemnizație lunară de hrană, fără întrerupere, atât în faza inițială/intensivă a regimului terapeutic, cât și în faza de continuare a acestuia.

„Se consideră că un pacient diagnosticat cu tuberculoză a urmat tratamentul fără întrerupere dacă administrarea medicamentelor ce i-au fost prescrise în cadrul regimului terapeutic pe perioada unei luni de zile s-a realizat fără mai mult de 7 omisiuni de administrare a dozelor din schema de tratament pentru faza inițială/intensivă, respectiv 3 omisiuni în faza de continuare. Indemnizația lunară de hrană se acordă pentru asigurarea aderenței la tratament a pacienților. Aceasta se va plăti de agențiile județene pentru plăți și inspecție socială, respectiv a municipiului București, în baza unei cereri a persoanei diagnosticate cu tuberculoză care se înregistrează la dispensarul de pneumoftiziologie în teritoriul căruia pacientul are domiciliul”, transmis MS, într-un comunicat de presă.

Indemnizația de hrană se va calcula de către agențiile teritoriale pe baza nivelului alocației zilnice de hrană pentru consumurile colective, conform HG 884/2020.

Medicul curant al pacientului va asigura informarea lunară a direcției de sănătate publică cu privire la situația administrării tratamentului de către pacient, potrivit regimului terapeutic, dacă există omisiuni de administrare, de abandon, deces, sau finalizarea tratamentului, după caz.

În 30 de zile după publicarea Ordinului în Monitorul Oficial, agențiile teritoriale încheie cu direcțiile de sănătate publică protocoale de colaborare pentru organizarea unui cadru operațional în vederea asigurării plății indemnizației lunare de hrană cuvenite pacienților cu tuberculoză tratați în ambulatoriu.

Metodologia și condițiile de acordare a indemnizației lunare de hrană cuvenite persoanelor diagnosticate cu tuberculoză tratate în ambulatoriu a fost elaborată de specialiștii celor două ministere împreună experții din cadrul Proiectului „Abordarea provocărilor sistemului de sanatate privind controlul tuberculozei in România”, finanțat de către Fondul Global de Luptă împotriva SIDA, Tuberculozei și Malariei, printr-un grant de tranziție în valoare de 4,3 milioaane de euro.

(sursa: Mediafax)

×