x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Performanţa militarilor români la Jocurile Invictus schimbă legea

Performanţa militarilor români la Jocurile Invictus schimbă legea

de Monica Cosac    |    03 Oct 2017   •   14:35
Performanţa militarilor români la Jocurile Invictus schimbă legea
Sursa foto: Nicusor Comanescu

Echipa care a reprezentat România la Jocurile Paralimpice Invictus de la Toronto s-a întors acasă cu patru medalii, printre care una de aur obţinută la proba de tir cu arcul. După ce au reuşit această performanţă de la prima participare la competiţia internaţională, militarii români răniţi în misiuni au fost premiaţi în cadrul unei ceremonii organizate la Ministerul Apărării Naţionale (MApN), iar Guvernul a dispus modificarea legislaţiei pentru a fi asimilaţi celorlalţi sportivi.

După ce a câștigat patru medalii - una de aur, una de argint și două de bronz - la Invictus Games Toronto 2017, echipa națională a României la jocurile paralimpice a revenit în ţară, în  noaptea de duminică spre luni. La sosirea pe Aeroportul Otopeni, sportivii au fost aşteptaţi de familii, dar şi de ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor şi de şeful statului major al Armatei, generalul Nicolae Ciucă, şi au fost primiţi cu aplauze de câţiva suporteri.

Tot ieri, MApN a organizat o ceremonie în onoarea celor 15 militari care fac parte din Invictus Team România. În cadrul ceremoniei, s-au acordat diplome şi plachete echipei de sportivi, membrilor familiilor acestora şi staff-ului tehnic.  

De asemenea, ministrul Apărării, Mihai Fifor, a anunţat că premierul a dispus modificarea legislaţiei, astfel încât membrii Invictus Team România să poată fi asimilaţi celorlalţi sportivi care reprezintă ţara noastră peste hotare la competiţii.

„Aveţi din partea noastră toată susţinerea, din toate punctele de vedere. Vă adresez cuvântul de salut al prim-ministrului care a dispus modificarea legislativă pentru ca această echipă nemaipomenită să poată fi asimilată celorlalţi sportivi care ne reprezintă peste hotare la competiţiile sportive, să fiţi asimilaţi campionilor mondiali, campionilor olimpici, pentru că asta sunteţi. Astăzi, aici, închidem jocurile Invictus de la Toronto, dar începem pregătirea pentru Australia, pentru că trebuie să mergem acolo şi să demonstrăm că România ştie să se bată pentru ceea ce are mai bun, în speţă pentru mândria sa de ţară, pentru mândria sa de membru cu drepturi depline alături de toate celelalte ţări”, a spus Fifor, în cadrul ceremoniei de premiere a Invictus Team România.

România a fost reprezentată, în premieră, la „Invictus Games Toronto - 2017”, în perioada 23-30 septembrie, de 15 sportivi, militari răniţi sau invalizi ca urmare a misiunilor în teatrele de operaţii sau în ţară. Aceştia au concurat la şapte discipline sportive: tir cu arcul, atletism, înot, ridicări de greutăţi, canotaj în sală la simulator, volei din şezut şi ciclism.

Prima medalie a echipei Invictus România a fost câştigată de maiorul Laurențiu Şerban, care a obţinut bronzul la proba de 1.500 de metri. Locotenentul Cirpian Iriciuc a adus României o altă medalie de bronz, la canotaj. Echipa formată din Ionuţ Butoi, Dorin Petruţ şi Nicuşor-Augustin Pegulescu a câştigat medalia de aur în finala de tir cu arcul, compound, iar Ionuţ Butoi a obţinut şi medalia de argint în finala de tir cu arcul individual.

La „Invictus Games Toronto - 2017” au participat 550 de concurenți din 17 țări.

×