x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Plafonarea preţurilor la gaze, în atenţia CE

Plafonarea preţurilor la gaze, în atenţia CE

de Adrian Stoica    |    08 Mar 2019   •   11:53
Plafonarea preţurilor la gaze, în atenţia CE
Sursa foto: PavelRodimov/Getty Images/iStockphoto

Comisia Europeană a atenţionat România că plafonarea preţului la gazele naturale este contrar cerinţelor juridice ale UE şi nu este adecvată pentru atingerea în mod sustenabil a obiectivului de a proteja consumatorii casnici împotriva creşterilor excesive de preţ. Plafonarea a fost decisă în baza OUG 114/2018, prin care Guvernul a introdus o serie de măsuri fiscale în domenii precum energie, sistemul bancar şi telecomunicaţii.

"În urma analizării măsurilor legislative adoptate de România în decembrie 2018, Comisia a constatat că sistemul preţurilor angro reglementate nou-introduse pe piaţa gazelor din România este contrar cerinţelor juridice ale UE. De asemenea, Comisia consideră că aceste măsuri nu sunt adecvate pentru atingerea în mod sustenabil a obiectivului de a proteja consumatorii casnici împotriva creşterilor excesive de preţ", arată Executivul comunitar, într-o scrisoare de punere în întârziere, aceasta fiind prima etapă în cadrul procedurii de infringement. România riscă astfel să ajungă şi în faţa Curţii Europene de Justiţie a UE. Procedura de infringement constituie un proces care presupune atenţionarea unui stat membru UE de către Comisia Europeană pentru încălcarea unei obligaţii şi, ulterior, dacă părţile nu se înţeleg, acţionarea statului respectiv în judecată la Curtea Europeană de Justiţie, unde ţara în cauză este amendată.

Guvernul a decis prin Ordonanţa de Urgenţă plafonarea la 68 de lei/MWh a preţului la gaze pentru următorii trei ani pentru consumatorii casnici. Şi pentru cei industriali preţul va fi plafonat, însă va fi un mix între preţul de 68 de lei pentru consumatorii casnici, preţul de import şi costul de înmagazinare. .

×