x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Reciclarea plasticelor. Ce se întâmplă cu sticlele fără dop de la 3 iulie 2024

Reciclarea plasticelor. Ce se întâmplă cu sticlele fără dop de la 3 iulie 2024

de Redacția Jurnalul    |    12 Iun 2024   •   15:00
Reciclarea plasticelor. Ce se întâmplă cu sticlele fără dop de la 3 iulie 2024
Sursa foto: Hepta

Consumatorii pot returna ambalajele din plastic fără dop ori capac atașat și după data de 3 iulie 2024.

Aparatele SGR sunt setate să recunoască aceste ambalaje

"Directiva UE privind plasticul de unică folosință, transpusă în legislaţia din România prin Ordonanţa de Guvern nr. 6/2021, care prevede data de 3 iulie 2024 ca termen de la care se introduc pe piaţă doar tipuri de recipiente de băuturi care respectă cerinţa de a avea dopurile şi capacele ataşate în timpul etapei de utilizare, nu aduce modificări în modul de returnare a ambalajelor de către consumatori în cadrul SGR. 

Din punct de vedere tehnic, aparatele RVM pentru colectare automată sunt setate pentru a recunoaște şi a accepta recipiente cu sau fără dop. 

În ceea ce privește colectarea manuală, criteriile de acceptare rămân aceleași. 

RetuRO le reamintește consumatorilor că recipientele returnate nu trebuie să fie deformate, să aibă codul de bare şi simbolul 'Ambalaj cu Garanţie' vizibile pe ambalaj şi să fie golite de conținut", transmite RetuRO.

Ambalajele colectate de la consumatori, fie prin RVM-uri, fie prin colectare manuală, sunt trimise în centrele de numărare şi sortare, unde trec prin sisteme de scanare pentru a recunoaşte apartenenţa recipientului la SGR.

Ulterior, acestea sunt direcţionate către fabricile de reciclare, unde sunt transformate în materii prime secundare, utilizate pentru a produce noi ambalaje, precizează RetuRO, citat de Antena3 CNN.

×
Subiecte în articol: reciclare plastice sticle dop sgr