x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Retragerea în mediul rural, un nou trend

Retragerea în mediul rural, un nou trend

de Diana Scarlat    |    13 Aug 2020   •   10:25
Retragerea în mediul rural, un nou trend

De peste 20 de ani asistăm la un fenomen care i-a uimit, la-nceput, pe românii din mediul rural: mulți cetățeni străini au ales România pentru a-și cumpăra case și a se staabili aici, în mijlocul naturii. Evoluția tehnologiei a crescut numărul acestor strămutări din aglomerațiile urbane către satele românești, pentru că acolo unde există internet se poate lucra de acasă. Criza declanșată de COVID-19 a accelerat acest trend, astfel încât și românii au început să caute un colț de rai unde să se retragă, în liniște, departe de poluare și de aglomerație. 

 

Casele de vânzare din mediul rural sunt la mare căutare, mai ales cele din jurul marilor orașe, pentru cei care vor să ajungă la birourile din zona urbană, dar și cele din zone de deal și de munte. Charlie Ottley, jurnalistul britanic devenit vedetă în România după seria „Wild Carpathia”, este unul dintre cei care promovează și acest trend, nu doar frumusețile României. După mulți ani de filmări în țara noastră, s-a îndrăgostit iremediabil de zonele rurale din Transilvania și s-a mutat într-un sat din județul Brașov. La fel au făcut mulți străini, dar și români care au ales un stil de viață în aer curat, în mijlocul naturii, de unde pot munci la fel ca la birou, având acces la tehnologie, dar în condiții mult mai bune, din punctul de vedere al sănătății fizice și psihice. 

 

Utilități ca la oraș

 

Această nouă tendință a reintrodus o rubrică nouă și în domeniul afacerilor imobiliare, mai ales din luna martie a acestui an, când cererea pentru case în mediul rural a-nceput să crească. Perioada de lockdown le-a dat idei constructive mai ales celor care nu au o proprietate în mediul urban și pot lucra de acasă, astfel încât își pot cumpăra mult mai ușor o casă ieftină, dintr-un sat unde există și toate dotările necesare traiului modern, având curent electric, internet, apă curentă, gaze și canalizare. Cu ajutorul fondurilor europene, mai ales prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL), s-au reabilitat și școli, grădinițe, s-au asfaltat ulițele satelor, astfel încât diferențele între mediul rural și urban s-au estompat mult, în ultimii ani. În același context au început să se dezvolte și afaceri profitabile cu produse tradiționale, de la dulcețuri și prăjituri de casă la tricotaje, covoare și mobilă, toate lucrate manual, la mare căutare printre corporatiștii strămutați la sat, care lucrează de acasă. 

 

Cele mai bune zone sunt cele submontane din Brașov, Prahova, Dâmbovița și Argeș, unde deja se caută case tradiționale de vânzare și terenuri care oferă o priveliște de basm.
 

×