x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social România, prima în UE la rata deceselor de COVID-19

România, prima în UE la rata deceselor de COVID-19

de Monica Cosac    |    04 Sep 2020   •   12:57
România, prima în UE la rata deceselor de COVID-19

România este țara cu cea mai mare rată a deceselor provocate de COVID-19 din Uniunea Europeană și, potrivit statisticilor realizate de Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC), decalajul dintre noi și țara care ocupă locul doi în acest clasament, Bulgaria, a mai crescut în ultimele două săptămâni.

 

Rata deceselor provocate de COVID-19 în România este de 3,1 la 100.000 de locuitori, potrivit ultimului raport al Centrului European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (European Centre for Disease Prevention and Control - ECDC), care arată situația din ultimele două săptămâni.

Următoarele două state din acest clasament sunt Bulgaria și Spania, însă acestea se află la o distanță apreciabilă față de țara noastră. Astfel, Bulgaria, cu 1,6 decese la 100.000 de locuitori, are, practic, o rată a deceselor la jumătate față de România, iar Spania la o treime, cu 1.0 decese la suta de mii de locuitori. Toate celelalte state au o cifră mai mică de 1, majoritatea sub 0,5.

Statistica publicată de ECDC la mijlocul lunii august, spre exemplu, relevă că România se situa tot pe prima poziție în UE la numărul deceselor raportat la populație, însă decalajul dintre noi vecinii de la sud de Dunăre era ceva mai mic: 2,9 (România), față de 1,6 (Bulgaria).

 

O țară cu mulți bolnavi cronici

Profesorul Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, spune că această situație reprezintă un indicator al capacității sistemului medical de a trata pacienții cu boli cronice. „Asta demonstrează că pacienții din România care fac infecția cu coronavirus în această perioadă sunt, destul de mulți, din categoria persoanelor cu comorbidități, care sunt dispuse la forme mai grave, cu complicații, și din păcate se ajunge și la deces”, a declarat Rafila la un post de televiziune.  

 

Numărul infectărilor, ca în martie

Reprezentanții ECDC spun că, în această perioadă, numărul de infectări cu noul coronavirus din Europa a revenit la nivelurile consemnate în luna martie, când pandemia şi-a început faza de apogeu pe continent.

Media săptămânii trecute, la nivel european, a fost de 46 de cazuri noi de coronavirus la 100.000 de locuitori, potrivit directorului ECDC, Andrea Ammon, însă creşterea actuală a numărului de cazuri este datorată, în parte, numărului mai mare de teste. Conform datelor ECDC, în martie numărul de noi infectări a crescut constant până la 40 la 100.000 de locuitori la sfârşitul lunii, iar spre finalul lunii aprilie a ajuns la circa 70 la 100.000 de locuitori.

 

Specialiștii ECDC consideră că redeschiderea școlilor nu va duce la o explozie a numărului de infectări, deoarece nu s-a întâmplat acest lucru nici în primăvară, în țările în care elevii au reluat cursurile. Cu toate acestea, este esenţială respectarea câtorva măsuri de prevenţie, printre care distanţarea socială şi spălarea frecventă a mâinilor, subliniază directorul agenției europene.

×