x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Scandalul statuilor de la Oradea, între „fake news” şi adevăr istoric

Scandalul statuilor de la Oradea, între „fake news” şi adevăr istoric

de Diana Scarlat    |    17 Mai 2019   •   09:57
Scandalul statuilor de la Oradea, între „fake news” şi adevăr istoric

Oradea este pe primul loc în topul celor mai frumoase oraşe ale României. Dezvoltat ca un oraş turistic din vestul Europei, Oradea este şi una dintre puţinele localităţi din România care au aplicat o strategie integrată de investiţii, etapizat, în ultimii cinci ani. În ultimele zile, reţelele de socializare au abordat, însă, un subiect controversat: mutarea statuii lui Mihai Viteazul. Ceea ce se prezintă ca un adevărat atac la valorile naţionale este, de fapt, o revenire la situaţia iniţială, anterioară instalării regimului comunist, iar statuia voievodului va fi amplasată într-o piaţă care-i va purta numele.

O hotărâre de Consiliu Local semnată anul trecut la Oradea presupune ca statuia lui Mihai Viteazul să fie înlocuită cu cea a Regelui Ferdinand I al României, pentru a aduce arhitectura oraşului la stadiul iniţial, anterior perioadei comuniste. „Pe 23 mai se împlinesc 100 de ani de la vizita istorică a Regelui Ferdinand şi a Reginei Maria la Oradea. După ce în 20 aprilie 1919 armata română intra în Oradea, preluând administrarea militară a oraşului, vizita familiei regale venea să consfinţească actul istoric de la Alba Iulia. Nu puteam să sărbătorim Centenarul fără să reinstalăm pe vechiul amplasament statuia ecvestră a regelui Întregitor. Joi, 23 mai, la ora 17.00, vom dezveli în Piaţa Unirii statuia Regelui Ferdinand, pe locul în care a fost amplasată în 1924, de către generalul Traian Moşoiu”, a explicat primarul oraşului, Ilie Bolojan, pe propria pagină de Facebook. Statuia lui Mihai Viteazul urmează să fie amplasată în piaţa care-i poartă numele din faţa Catedralei Ortodoxe din Centrul Civic. „Această zonă va fi transformată într-o piaţă pietonală, pe baza unui proiect european câştigat de oraşul Oradea, lucrările de amenajare urmând să înceapă la începutul anului următor, în luna iunie urmând să semnăm contractul de proiectare a pieţei. Această locaţie are toate avizele obţinute de la Ministerul Culturii”, mai spune primarul.

Reguli nerespectate în cazul statuii voievodului

Cu toate acestea, simpla operaţiune de mutare a statuii voievodului a stârnit un val de critici, dar nu anul trecut, când s-a luat hotărârea, ci după apariţia primelor fotografii care arată cum este ridicat monumentul şi transportat către spaţiul unde va aştepta până va fi amplasat. Mai sunt şi câteva elemente tehnice legate de statuie, care au revoltat mii de oameni, în aceste zile. „Din păcate, partea de execuţie nu a fost corectă, pentru statuia lui Mihai Viteazul. Regulile spun că piciorul din dreapta al calului trebuie să fie uşor ridicat, dacă voievodul a avut bătălii câştigate”, explică un specialist.

×