x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Tot mai mulți copii fumează țigări electronice

Tot mai mulți copii fumează țigări electronice

de Monica Cosac    |    01 Iun 2020   •   11:03
Tot mai mulți copii fumează țigări electronice

Din ce în ce mai mulți copii şi adolescenţi din România fumează în mod curent ţigări electronice şi produse din tutun încălzit, cu consecințe negative semnificative mai ales din perspectivă cognitivă şi comportamentală, este mesajul transmis de Ministerul Sănătăţii (MS), ieri, cu prilejul Zilei Mondiale fără Tutun.

 

În timp ce procentul copiilor și adolescenților care fumează țigări clasice este în ușoară scădere, din ce în ce mai mulți încearcă și apoi consumă curent noile produse destinate fumatului: țigările electronice și produsele din tutun încălzit.

„În România, ultimele studii realizate de Institutul Naţional de Sănătate Publică în colaborare cu OMS şi CDC Atlanta în perioada 2004 - 2018 arată o evoluţie importantă a fenomenului fumatului în rândul copiilor, adolescenţilor şi tinerilor: în rândul adolescenţilor de 13-15 ani, s-a diminuat rata de scădere a consumului de ţigări: în 2017, erau cu doar 8,3% mai puţini fumători curenţi decât în 2013, în timp ce în 2013 fuseseră cu 30,3% mai puţini fumători curenţi faţă de 2009”, a transmis Ministerul Sănătății, menţionând că, în acelaşi timp, adolescenţii au început să fumeze ţigări electronice.

 

Aderență ridicată

În 2017, mai mult de jumătate (53%) dintre copiii care au încercat ţigaretele electronice au ajuns să le folosească în mod curent, față de anul 2013, când procentul a fost de 37,8%. Tot în 2017, după un singur an de promovare, produsele din tutun încălzit erau deja cunoscute de o cincime (20,6%) din elevii de 13 - 15 ani, iar peste 3% din această categorie de vârstă consuma astfel de produse în mod curent. Totodată, prevalența fumătorilor de țigarete în rândul adulților tineri (15-24 ani) a crescut de la 22,6% în 2011, la 33,5% în 2018, arată MS.

 

Nicotina afectează dezvoltarea creierului

„Consumul de nicotină în perioada adolescenței are consecințe negative semnificative mai ales din perspectivă cognitivă și comportamentală. Adolescența este o perioadă-cheie pentru dezvoltarea creierului, iar nicotina afectează major circuitele cerebrale responsabile de învățare și de controlul atenției și crește susceptibilitatea pentru comportamente adictive”, explică reprezentanții Ministerului Sănătății, precizând că instituția susține demersurile OMS de a contribui la crearea unei generații fără tutun și fără fumat pasiv.

În fiecare an, la data de 31 mai, Organizaţia Mondială a Sănătăţii marchează Ziua Mondială Fără Tutun, iar campania globală din acest an îşi propune să prevină consumul de nicotină, prin protejarea tinerilor de influența industriei tutunului.

 

„Inhalată, nicotina induce dependență indiferent de produsul care o furnizează (țigară clasică, electronică sau încălzită), astfel că adolescenții care inhalează azi nicotină, fie și ocazional, au un risc considerabil crescut să devină adulți care consumă zilnic tutun”

Ministerul Sănătății

 

 

La nivel global, produsele din tutun ucid peste opt milioane de oameni în fiecare an, iar mai mult de un milion dintre aceștia mor din cauza expunerii la fumat pasiv.

×