x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Un timişorean, a patra persoana diagnosticată cu COVID-19

Un timişorean, a patra persoana diagnosticată cu COVID-19

de Monica Cosac    |    04 Mar 2020   •   09:39
Un timişorean, a patra persoana diagnosticată cu COVID-19
Sursa foto: Czegl

Un al patrulea caz de infectare cu noul coronavirus a fost confirmat, ieri după-amiază, pe teritoriul României. Este vorba despre un bărbat în vârstă de 47 de ani din Timișoara, care a intrat în contact direct cu femeia de 38 de ani, deja diagnosticată cu această boală pe 28 februarie, a anunțat Grupul ce Comunicare Strategică. Cei doi timişoreni au călătorit cu acelaşi avion, cu care se întorceau din Italia, însă şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, spune că nu este cazul ca restul călătorilor din aeronavă să intre în panică.

 

„Bărbatul a călătorit cu femeia de 38 de ani în același avion, în partea dreaptă a acesteia, în data de 20 februarie 2020, cu o cursă care se întorcea din Italia. Din data de 28 februarie 2020, bărbatul, considerat contact direct, s-a aflat în autoizolare la domiciliu împreună cu familia. Rezultatele primei probe recoltate la începutul perioadei de autoizolare au fost negative. Rezultatul probei recoltată în ziua de ieri (n.r. - luni), în cea de-a 12 –a zi de la contactul cu femeia de 38 de ani, a ieșit pozitiv la infecția cu coronavirus COVID 19”, a transmis Grupul de Comunicare Strategică.

 

Pacient asimptomatic

În urma confirmării infectării, a fost luată decizia transportării acestuia cu izoleta la Spitalul de Boli Infecțioase Victor Babeș din Timișoara. În prezent, conform primelor informații din partea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Timiș, bărbatul nu prezintă stări febrile sau alte simptome specifice infectării cu COVID-19 (coronavirus), au precizat autorităţile.

În curtea în care locuiește bărbatul depistat pozitiv cu coronavirus mai trăiesc alte două familii, iar pentru acestea a fost luată măsura auto-izolării la domiciliu, toate aceste persoane fiind monitorizate medical.

Până ieri, în cele cinci centre de la nivel național, au fost prelucrate 551 de probe prelevate de la persoanele care au sosit în România din zone afectate sau care au intrat în contact cu persoanele confirmate ca fiind infectate cu virusul COVID – 19.

Dintre acestea, doar 4 au ieșit pozitive, restul de 547 de probe analizate fiind cu rezultat negativ, adică persoanele testate nu sunt purtătoare ale virusului. Primul pacient diagnosticat pe teritoriul României ca fiind infectat cu COVID-19 a fost declarat vindecat şi s-a luat decizia de a fi externat, iar celelalte trei persoane purtătoare ale virusului sunt internate în unități medicale de specialitate din Cluj-Napoca și Timișoara și sunt în stare stabilă.

 

Arafat: „Nu există motiv de panică”

Șeful DSU, Raed Arafat, a afirmat că este posibil să mai apară cazuri confirmate din rândul pasagerilor care au călătorit cu acelaşi avion, dar nu e „motiv de panică”. „Nu există motiv de panică pentru restul pasagerilor care au fost în avion, (să creadă că - n.r.) dacă a fost unul va fi un număr mare. Posibil să apară, dar e vorba de persoanele care au fost contacți direct și ele sunt în autoizolare la domiciliu”, a afirmat Raed Arafat, într-o intervenţie la un post tv.

„Cetățenilor care sunt monitorizați la domiciliu le recomandăm să respecte regulile de izolare, să nu părăsească spațiile stabilite și să păstreze permanent legătura cu autoritățile sanitare din zona în care se află”, subliniază Grupul de Comunicare Strategică.
La nivel național, ieri, se aflau în carantină instituționalizată 37 de persoane, iar 9.639 de persoane erau monitorizate la domiciliu.

 

Săpunul, inexistent în multe școli și grădinițe

Lipsa accesului la produse pentru igienă şi a educaţiei pentru sănătate sunt probleme vechi în ţara noastră, însă, în contextul cazurilor de coronavirus confirmate în România, Fundația World Vision România atrage atenţia asupra că multe școli din mediul rural nu au, în continuare, apă curentă și toalete în incintă. „În și mai multe școli și grădinițe, săpunul este inexistent, iar situația se perpetuează în gospodăriile acestor copii, care nu au resursele financiare pentru a cumpăra produse de bază cum ar fi săpunul. Igiena precară este o sursă continuă de îmbolnăviri în comunitățile defavorizate”, a declarat Mihaela Nabăr, director executiv World Vision România. Unul din cinci copii care nu dispune de dotările sanitare în gospodărie nu se spală pe mâini după ce folosește toaleta, conform organizației nonguvernamentale.

×
Subiecte în articol: coronavirus