x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Ziua Educaţiei: un fiasco lăudat în stil comunist

Ziua Educaţiei: un fiasco lăudat în stil comunist

de Diana Scarlat    |    06 Oct 2020   •   10:44
Ziua Educaţiei: un fiasco lăudat în stil comunist

În timp ce profesorii, elevii și părinții din toată țara se plâng de condițiile improprii de învățare online și de lipsa materialelor promise de Ministerul Educației, ministrul Monic Anisie lansează îndemnuri demne de perioada comunistă, când realitatea obiectivă era ignorată. Ministrul a declarat, ieri, cu ocazia Zilei Internaționale a Educației, că învăţarea trebuie să continue în orice condiţii şi a sfătuit cadrele didactice să îi îndrume pe copii, dar „să aibă grijă şi de sufletele lor”. 

Totuși, exact copiilor care au probleme financiare grave le lipsesc în continuare tabletele promise, iar profesorii spun că nu pot aduce aparatura de acasă pentru a transmite lecțiile online. Astfel, noua perioadă de închidere a școlilor va crea probleme grave, pe care MEC pare că nu și le asumă.

Obiective „îndeplinite”
Ieri, ministrul Monica Anisie a ținut o cuvântare emoțională, la Biblioteca Centrală Universitară din Capitală, dar a omis esențialul – adică lipsa condițiilor de învățare online în majoritatea școlilor din țară. „Trebuie să ne adaptăm şi să ne învăţăm elevii şi studenţii noştri online şi offline, după caz (...). Nu uitaţi omenescul şi firescul din noi! Nu distrugeţi, ci hrăniţi mirarea şi entuziasmul copiilor noştri. Nu rămâneţi cantonaţi în conţinuturile materiilor pe care le predaţi! ”, a spus Anisie, la evenimentul organizat de BCU. Ministrul a amintit că obiectivele MEC – încheierea anului şcolar trecut, desfăşurarea examenelor naţionale – au fost îndeplinite. A uitat, totuși, de faptul că foarte mulți elevi nu pot accesa orele de predare online, iar cei care își permit să plătească lecții particulare se bazează pe meditații mai mult ca înainte. 

Aplicare discriminatorie
Câteva situații relevante arată discrepanța gravă în unitățile de învățământ din țară. În Sectorul 1 al Capitalei, de exemplu, elevii au primit tablete, chiar dacă au o situație financiară foarte bună. „Noi locuim la Crevedia, dar eu învăț într-un liceu din Sectorul 1. Ne-au dat tablete de la școală. Nu ne-a cerut nimeni să declarăm dacă avem deja laptop și tabletă, dacă părinții noștri au o situație materială bună sau nu”, mărturisește o adolescentă, elevă într-a X-a. La polul opus se află copiii din familii defavorizate, care nu au primit aceste tablete, pentru că cineva de la primărie a considerat, de exemplu, că deși ambii părinți sunt șomeri de mai mult de cinci ani, tatăl copilului este proprietarul unui tractor. Acel copil și alții ca el nu vor avea acces la educație.

Idee
Problema distribuirii tabletelor pentru elevii din comunități defavorizate s-a transformat fie în campanie electorală, fie în răfuiala personală a primarilor cu cei care nu fac parte din electoratul lor. 

×