x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Vremea 2023 bate toate recordurile și este pe cale să devină cel mai cald an înregistrat vreodată

2023 bate toate recordurile și este pe cale să devină cel mai cald an înregistrat vreodată

de Redacția Jurnalul    |    05 Oct 2023   •   09:00
2023 bate toate recordurile și este pe cale să devină cel mai cald an înregistrat vreodată

Anul acesta este pe cale să devină cel mai cald an înregistrat vreodată, temperatura medie globală înregistrată până în prezent în acest an fiind cu 0,52 grade Celsius mai mare decât media, a anunțat joi Serviciul Copernicus privind Schimbări Climatice.

Temperatura globală pentru perioada ianuarie-septembrie este, de asemenea, cu 1,4 grade mai mare decât media preindustrială (din anii 1850-1900), a adăugat institutul, în condițiile în care schimbările climatice „împing” temperaturile globale spre noi recorduri, iar modelele meteorologice pe termen scurt determină, de asemenea, mișcările de temperatură, potrivit Reuters.

Luna trecută a fost cea mai caldă lună septembrie înregistrată la nivel global, cu 0,93C peste temperatura medie pentru aceeași lună în perioada 1991-2020, iar temperatura globală a lunii a fost cea mai atipică lună caldă din orice an din setul de date ERA5, care datează din 1940.

Oamenii de știință au declarat că schimbările climatice, combinate cu apariția în acest an a modelului meteorologic El Nino, care încălzește apele de suprafață din estul și centrul Oceanului Pacific, au alimentat recentele temperaturi record.

"Temperaturile fără precedent pentru această perioadă a anului observate în septembrie - după o vară record - au doborât recordurile cu o valoare extraordinară. Această lună extremă a împins anul 2023 în onoarea îndoielnică a primului loc - pe cale să fie cel mai cald an și cu aproximativ 1,4C peste temperaturile medii preindustriale", a declarat Samantha Burgess, director adjunct al Copernicus, într-un comunicat.

"La două luni de la COP28, sentimentul de urgență pentru o acțiune ambițioasă în domeniul climei nu a fost niciodată mai critic", a spus ea, referindu-se la Conferința Națiunilor Unite privind schimbările climatice.

Anul trecut nu a fost un record, deși planeta a fost cu 1,2C mai caldă decât în perioada preindustrială. Recordul anterior aparținea anilor 2016 și 2020, când temperaturile au fost în medie cu 1,25 grade C mai mari.

Temperatura medie a suprafeței mării pentru luna septembrie peste 60°S-60°N a ajuns la 20,92C, ceea ce reprezintă cea mai mare temperatură înregistrată pentru luna septembrie și a doua cea mai mare pentru toate lunile, după august 2023, a precizat Copernicus.

Întinderea gheții marine din Antarctica a rămas la un nivel record pentru această perioadă a anului, în timp ce întinderea gheții din Marea Arctică este cu 18% sub medie.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: temperaturi record 2023