x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Vremea Cod galben de caniculă în 16 județe. Avertizări de vreme rea, în restul țării

Cod galben de caniculă în 16 județe. Avertizări de vreme rea, în restul țării

09 Aug 2022   •   10:26
Cod galben de caniculă în 16 județe. Avertizări de vreme rea, în restul țării

Meteorologii au emis marți o avertizare Cod galben de caniculă pentru 16 județe din țară. Restul țării va fi sub avertizări de vreme rea.

Potrivit ANM, Codul galben de caniculă vizează județele Galați, Vrancea, Dolj, Olt, Argeș, Teleorman, Giurgiu, Dâmbovița, Prahova, Ilfov, Buzău, Brăila, Ialomița, Călărași, Tulcea și Constanța.

În aceste zone, disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități în sud-est și local în sudul țării. Temperaturile maxime se vor situa în general între 33 și 37 de grade.

Avertizarea este valabilă marți.

Pentru restul țării sunt în vigoare, până miercuri, la ora 10.00, avertizări Cod galben și Cod portocaliu de instabilitate atmosferică.

La munte, în Transilvania, Banat, Crișana, Maramureș, nordul Olteniei, nord-vestul Munteniei, mai ales după-amiaza și seara, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și pe alocuri vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși 25-35 l/mp și izolat 40-60 l/mp.

Codul portocaliu vizează zonele montane și submontane, unde vor fi perioade cu averse torențiale, iar în intervale scurte de timp, dar mai ales prin acumulare se vor înregistra cantități de apă de 40-60 l/mp și pe arii restrânse de peste 70-80 l/mp. Acestea vor fi asociate și cu descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat grindină.

Avertizarea vizează parțial sau intergral următoarele județe: Maramureș, Sălaj, Cluj, Bihor, Arad, Alba, Timiș, Caraș-Severin, Hunedoara, Gorj, Vâlcea, Sibiu, Argeș, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Bistrița-Năsăud.

Meteorologii au mai emis o avertizare Cod galben de instabilitate atmosferică valabilă de miercuri de la ora 10.00 până joi la ora 10.00. Astfel, în Oltenia, în nord-vestul Munteniei, precum și în zona Carpaților Meridionali vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și pe alocuri vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși 25-35 l/mp și izolat 40-60 l/mp.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: canicula