x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Vremea Imagini uluitoare în Călărași. O tornadă de dimensiuni apreciabile s-a format în apropierea localității Drajna

Imagini uluitoare în Călărași. O tornadă de dimensiuni apreciabile s-a format în apropierea localității Drajna

30 Apr 2019   •   18:15
Imagini uluitoare în Călărași. O tornadă de dimensiuni apreciabile s-a format în apropierea localității Drajna
Sursa foto: Captura Antena 3

Imagini uluitoare surprinse marți după-amiază în județul Călărași.

O tornadă de dimensiuni apreciabile s-a format în apropierea localității Drajna, spre mirarea trecătorilor, care au imortalizat momentul.

”Să sperăm că nu s-au întâmplat și pagube, a fost într-o zonă de câmp, acolo a găsit elementele dezvoltării. O linie de instabilitate extrem de puternică a traversat Muntenia și a avut astfel de dezvoltări violente” a spus meteorologul Alina Șerban pentru Antena 3.

„Tornadele se pot produce oriunde în lume. Există, însă, regiuni în care tornadele se produc mai frecvent, pentru că “ingredientele necesare” pentru formarea tornadelor apar mai fecvent. Trei “ingrediente” sunt necesare și suficiente pentru apariția unei tornade: umiditate, instabilitate atmosferică și un mecanism de inițiere. Umiditatea este necesară pentru a forma norul, instabilitatea pentru a furniza evoluția pe verticală a norului, iar mecanismul de inițiere, pentru a ajuta perticulele de aer să se ridice de la nivelul solului, pentru ca mai târziu să se condenseze și să formeze norul. Structura noroasă care produce marea majoritate a tornadelor se numește “supercelulă”, în termeni simpli - un nor a cărui regiune inferioară este în rotație. Pentru a produce această rotație, vântul trebuie să-și schimbe direcția și viteza, pe măsuară ce urcă în altitudine. Aceleași ingrediente care produc tornadele din SUA produc și tornadele din Europa, Asia, America de Sud, Australia etc. Aceste elemente favorizante apar mai frecvent în partea centrală a SUA, dar și în Europa, în nordul Italiei, și în Europa centrală și de vest, iar în România, în partea de sud-est. Nu există nicio metodă pentru a interveni sau pentru a stopa tornadele”, a declarat  Dr. Bogdan Antonescu, specialist în fenomene extreme meteorologice.

Citeste si Tornadele din Europa - pericolul mortal ignorat constant de autorități

×
Subiecte în articol: tornada