x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Vremea PROGNOZA METEO pentru intervalul 27 iunie - 10 iulie

PROGNOZA METEO pentru intervalul 27 iunie - 10 iulie

27 Iun 2016   •   14:35
PROGNOZA METEO pentru intervalul 27 iunie - 10 iulie
Sursa foto: Victor Stroe/Intact Images

Meteorologii anunţă un început de săptămână cu temperaturi în scădere, pentru ca ulterior vremea să redevină caldă şi chiar caniculară în majoritatea regiunilor ţării, instabilitatea atmosferică şi ploile urmând să se facă simţite între 1 - 3 iulie şi după 7 iulie, potrivit estimării evoluţiei valorilor termice şi a precipitaţiilor în intervalul 27 iunie - 10 iulie.

La începutul intervalului, în Banat, temperatura va scădea, astfel că în ziua de 28 iunie vremea va fi răcoroasă, cu maxime, în medie, de 24 grade Celsius. Ulterior valorile termice vor creşte treptat, iar media maximelor va atinge 33 de grade pe 6 - 7 iulie, caracterizând o vreme călduroasă, izolat caniculară. Temperaturile minime vor avea o medie regională de 16 - 19 grade, cu valori mai scăzute în 19 iunie, când media acestora va fi de 14 - 15 grade. Instabilitatea atmosferică va fi accentuată în primele două zile ale intervalului, când vor fi averse, importante cantitativ. Averse locale se vor semnala şi pe 1 şi 2 iulie şi după data de 7 iulie.

În Crişana, în primele două zile ale intervalului, temperaturile diurne vor scădea treptat şi vor ajunge la o medie în jurul valorii de 24 grade în data de 28 iunie, caracterizând o vreme răcoroasă. După această dată, maximele termice vor creşte spre medii de 31 - 32 de grade. Temperaturile minime vor fi cuprinse în medie între 16 şi 18 grade, exceptând nopţile din 29 - 30 iunie când vor fi uşor mai scăzute, media regională a acestora fiind de 14 grade. Instabilitatea atmosferică va fi accentuată în primele două zile ale intervalului, când vor fi averse importante cantitativ. Probabilitatea pentru averse locale va fi ridicată şi în zilele de 1 şi 2 iulie şi după data de 7 iulie.

În Transilvania, în primele două zile ale intervalului, temperatura va fi în scădere, iar vremea va deveni răcoroasă, cu o medie a valorilor maxime de 24 de grade. După 29 iunie, vremea se va încălzi, astfel că maximele termice vor ajunge la o medie în jurul valorii de 30 grade, în 6 şi 7 iulie. Temperaturile minime vor avea o medie regională de 15 grade, cu valori mai coborâte în nopţile din 29 şi 30 iunie, când în depresiuni se vor înregistra minime în jurul valorii de 10 grade. Instabilitatea atmosferică va fi accentuată în primele două zile ale intervalului, când vor fi averse importante cantitativ. Probabilitatea pentru averse locale va fi ridicată şi în perioada 1 - 3 iulie şi după data de 7 iulie.

În Maramureş, vremea se va răci la începutul intervalului, astfel în data de 28 iunie, se vor înregistra temperaturi maxime sub mediile multianuale, respectiv o medie de numai 22 - 23 de grade. Şi temperaturile minime vor fi în scădere, de la o medie regională de 18 grade, spre 13 - 14 grade în nopţile din 29 şi 30 iunie. La sfârşit de iunie şi în prima decadă a lunii iulie, media valorilor maxime va fi cuprinsă între 29 - 31 de grade, iar a celor minime va fi de 15 - 16 grade. Intervalul va debuta cu o vreme instabilă, astfel că pe arii extinse vor fi averse, iar cantităţile de apă vor fi însemnate. Ploi sunt aşteptate şi în restul intervalului, dar mai ales în perioada 1 - 3 iulie şi după data de 7 iulie.

Vremea se va menţine călduroasă în Moldova în prima zi a intervalului, când media valorilor maxime va fi de 32 de grade, iar a minimelor se va situa în jurul valorii de 19 grade. În 28 şi 29 iunie, temperatura va scădea şi se vor înregistra medii ale valorilor diurne în jur de 26 de grade şi minime, în medie, de 16 grade. Ulterior vremea va redeveni călduroasă, cu o medie regională a temperaturilor maxime de 30 - 32 de grade şi de 17 - 18 grade a celor minime. Instabilitatea atmosferică va fi în creştere la începutul intervalului, astfel că, mai ales în data de 28 iunie, vor fi averse, izolat însemnate cantitativ. Manifestări specifice instabilităţii atmosferice vor fi posibile pe arii restrânse şi în restul perioadei, cu o probabilitate mai ridicată în perioada 2 - 4 iulie.

În Dobrogea, în primele zile temperaturile maxime vor scădea uşor şi vor ajunge, pe 29 iunie, la o medie în jurul valorii de 28 de grade. Ulterior maximele termice vor creşte, spre medii de 30 de grade, valori care se vor menţine până la sfârşitul intervalului şi vor caracteriza o vreme călduroasă. Temperaturile minime nu vor avea variaţii semnificative şi se vor situa în jurul valorii de 20 de grade. Averse locale se vor semnala în 28 şi 29 iunie şi în jurul datei de 2 iulie. În restul intervalului probabilitatea pentru ploi de scurtă durată va fi redusă.

În Muntenia, în prima zi a intervalului vremea se va menţine călduroasă, cu o medie a valorilor maxime de 33 - 34 de grade. În 28 şi 29 iunie, temperaturile maxime vor fi mai scăzute şi se vor situa în jurul valorii de 28 de grade. Ulterior, vremea va redeveni călduroasă, izolat caniculară la câmpie, media regională a valorilor diurne urmând a fi de 32 - 34 de grade. Minimele termice nu vor avea variaţii semnificative pe parcursul celor două săptămâni de prognoză, astfel că media acestora se va situa în jurul valorii de 18 grade. Instabilitatea atmosferică va fi în creştere la începutul intervalului, astfel că, mai ales în data de 28 iunie, vor fi averse, izolat însemnate cantitativ. Manifestări specifice instabilităţii atmosferice vor fi posibile, pe arii restrânse, şi în restul perioadei, cu o probabilitate mai ridicată în 2 şi 3 iulie.

În Oltenia, pe fondul accentuării instabilităţii atmosferice, temperatura va fi în scădere uşoară, astfel în ziua de 28 iunie, media valorilor diurne va fi de 27 - 28 de grade. După această dată se va încălzi, iar media maximelor va atinge 32 - 33 de grade, caracterizând o vreme călduroasă, izolat caniculară la câmpie. Temperaturile minime vor avea o medie regională de 17 - 19 grade, cu valori mai scăzute în 29 şi 30 iunie, când media acestora va fi de 15 - 16 grade. Instabilitatea atmosferică va fi accentuată în primele două zile ale intervalului, când vor fi averse, posibil importante cantitativ. Averse locale se vor semnala şi în jurul datei de 2 iulie, iar în restul intervalului, probabilitatea de ploaie va fi redusă.

La munte, vremea se va răci uşor în primele zile ale intervalului, când media valorilor diurne va ajunge până în jur de 16 grade, iar a celor minime va fi de 9 - 10 grade. După 29 iunie, temperatura va fi în creştere, astfel că vremea va deveni mai caldă decât în mod obişnuit în această perioadă. Media maximelor va fi de 20 - 22 de grade, iar minimele se vor situa în jurul valorii de 12 grade. Intervalul va debuta cu o vreme instabilă, astfel că, pe arii extinse, vor fi averse, iar cantităţile de apă vor fi însemnate. Averse locale, mai ales în timpul după-amiezelor, sunt aşteptate şi în restul intervalului, dar mai ales în perioada 1 - 3 iulie şi după data de 7 iulie.

Estimarea publicată luni de Administraţia Naţională de Meteorologie este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor. AGERPRES

×
Subiecte în articol: prognoza meteo