x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Vremea Prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni. Vreme schimbătoare la începutul primăverii

Prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni. Vreme schimbătoare la începutul primăverii

20 Mar 2017   •   23:45
Prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni. Vreme schimbătoare la începutul primăverii
Sursa foto: Victor Stroe/Intact Images

Regimul termic prognozat de specialişti pentru următoarele două săptămâni va fi unul oscilant, cu temperaturi ce vor atinge pe timpul zilei chiar şi 21 de grade Celsius, dar şi 13-14 grade Celsius, în timp ce precipitaţiile vor fi prezente aproape zilnic la nivelul întregii ţări, cu probabilitate mai ridicată începând din 25 martie, relevă prognoza Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), valabilă pentru perioada 20 martie - 2 aprilie 2017, dată luni publicităţii.

În Banat, la începutul intervalului de prognoză, vremea se va încălzi, iar până spre mijlocul acestuia va fi mult mai caldă decât în mod normal la această dată, cu o medie a temperaturilor maxime de 21 de grade. Ulterior, temperaturile diurne vor scădea treptat, iar media lor se va situa între 15 şi 17 grade. Temperaturile minime vor creşte şi ele de la o medie de 4 grade, în prima zi, până la 8 - 9 grade în jurul datei de 23 martie, apoi vor scădea, astfel că la sfârşitul lunii martie şi la începutul lunii aprilie vor reveni la valori medii în jurul valorii de 4 grade. Probabilitatea de apariţie a ploilor va fi mai ridicată din data de 25 martie.

Pentru zona Crişanei, în primele două zile ale intervalului, vremea se va încălzi, iar media valorilor maxime va atinge 20 de grade şi va fi mult mai ridicată decât în mod obişnuit în această perioadă din an. Până spre sfârşitul primei săptămâni, temperaturile nu se vor modifica semnificativ, apoi vor scădea uşor, iar între 26 martie şi 2 aprilie vor fi de 15 - 16 grade. În primele 5 zile de prognoză vor creşte şi temperaturile minime, iar în jurul datei de 23 martie vor atinge 7 - 8 grade. În zilele care vor urma, mediile temperaturilor nocturne vor scădea treptat, cu aproximativ 3 - 4 grade. Vor fi posibile ploi aproape în fiecare zi, pe arii restrânse, cu excepţia intervalului 25 - 30 martie, când, temporar, se pot semnala pe arii relativ extinse.

În Transilvania, până pe 22 martie, temperaturile diurne vor creşte semnificativ, cu 9 - 10 grade. Ulterior, în următoarele patru zile, media lor se va menţine în jurul valorii de 18 grade. Din 26 martie, mediile temperaturilor maxime vor scădea treptat, spre 13 - 14 grade. Media temperaturilor minime va fi pozitivă în cea mai mare parte a intervalului, iar cele mai ridicate valori se vor înregistra între 23 şi 26 martie, când vor fi de 3 - 4 grade. Probabilitatea pentru ploi temporare va fi mai ridicată la începutul intervalului şi, din nou, din data de 25 martie.

Prognoza de specialitate relevă că, în Maramureş, vremea se va încălzi şi va deveni, între 22 şi 24 martie, deosebit de caldă pentru această perioadă, cu o medie a temperaturilor maxime în jurul a 19 grade. La sfârşitul primei săptămâni se va răci cu aproximativ 5 grade, apoi temperaturile vor rămâne relativ constate, iar mediile lor vor fi de 14 - 15 grade. Regimul termic nocturn va avea o evoluţie asemănătoare, iar media temperaturilor minime va avea variaţii, în general, între două şi 5 grade. Temporar vor fi condiţii de ploaie aproape în fiecare zi.

În Moldova, la începutul intervalului de prognoză, media temperaturilor maxime va fi de 10 grade, iar în ziua următoare va ajunge la 17 grade. Până în jurul datei de 24 martie, valorile termice diurne nu se vor modifica semnificativ. Între 26 martie şi 2 aprilie, media maximelor va fi mai scăzută şi se va situa între 12 şi 14 grade. Temperaturile nocturne vor creşte până pe 22 martie, când media lor va atinge 4 grade, după care nu vor mai fi variaţii semnificative. Probabilitatea de ploaie va fi mai ridicată în prima zi şi, din nou, din data de 25 martie.

În Dobrogea, atât temperaturile maxime, cât şi cele minime, vor fi în creştere la începutul intervalului de prognoză. Media regională a maximelor va ajunge la 14 grade, iar a minimelor la 5 - 6 grade. Ulterior, acestea nu vor mai suferi modificări importante. Ploile îşi vor face apariţia mai ales după data de 27 martie.

În Muntenia, în prima săptămână, vremea va fi deosebit de caldă, cu temperaturi maxime ce vor fi cuprinse, în medie, între 16 şi 18 grade, în timp ce media minimelor va fi de 3 - 4 grade, iar excepţie va face prima zi când media maximelor va fi în jurul a 14 grade. Valorile termice vor scădea uşor în cea de-a doua săptămână, dar vor continua să se situeze peste normele climatologic specifice perioadei. Astfel, cele diurne vor fi în medie de 14 - 15 grade, iar cele nocturne se vor situa între 3 şi 5 grade Celsius. Izolat, va ploua slab în prima zi a intervalului, iar după data de 26 martie va creşte, din nou, probabilitatea de apariţie a ploilor.

În regiunea Olteniei, vremea va fi deosebit de caldă în prima săptămână, când se vor înregistra, în medie regională, temperaturi maxime cuprinse între 17 şi 19 grade, respectiv minime între 4 şi 6 grade. Apoi, deşi valorile termice vor fi în scădere, acestea se vor situa în continuare peste normele climatologice specifice perioadei. Astfel, maximele vor fi în medie de 14 - 16 grade, iar minimele vor fi în jurul a 4 grade. Probabilitatea de apariţie a ploilor va creşte începând cu data de 26 martie.

La munte, până în data de 25 martie, vremea va fi caldă, cu o medie regională a temperaturilor maxime în jurul valorii de 10 grade, mai puţin în prima zi când se vor înregistra temperaturi diurne medii de 4 grade. Ulterior, valorile termice vor fi apropiate de cele normale specifice perioadei şi anume o medie de 5 - 7 grade. Mediile temperaturilor minime vor fi cuprinse între -2 şi 0 grade, cu excepţia nopţilor din intervalul 22 - 25 martie, când acestea se vor situa în jurul a 2 grade Celsius. Local, în prima zi a intervalului, vor fi precipitaţii slabe, predominant sub formă de ninsoare, iar începând cu data de 26 martie va creşte din nou probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor mixte.

Estimările sezoniere sunt realizate de Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia, şi au un grad de realizare de aproximativ 60%. www.agerpres.ro

×