x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Vremea Vremea se schimbă radical în România! Un nou val de caniculă va lovi țara noastră. „Fenomenele extreme sunt alimentate de o cantitate mare de energie”

Vremea se schimbă radical în România! Un nou val de caniculă va lovi țara noastră. „Fenomenele extreme sunt alimentate de o cantitate mare de energie”

de Redacția Jurnalul    |    09 Aug 2023   •   19:45
Vremea se schimbă radical în România! Un nou val de caniculă va lovi țara noastră. „Fenomenele extreme sunt alimentate de o cantitate mare de energie”
Sursa foto: Hepta

Vremea se schimbă radical în România, în ciuda dimineților și serilor încă friguroase pentru această perioadă. Urmează un nou val de caniculă.

 săptămâna viitoare, începe să se încălzească din nou, iar maximele vor depăși 35 de grade în unele zone.

În ultimele zile au fost diferenţe de până la 20 de grade Celsius de la o zi la alta sau chiar de la un oraş la altul, în aceeaşi zi.

Totul din cauza unei mase de aer mai rece care a venit deasupra României. Vremea a fost rece în special în nordul, vestul și centrul țării, iar la Vârful Omu au fost 0 grade. 

"Da, fenomenele extreme sunt alimentate de o cantitate mare de energie care vine ca urmare a încălzirii globale, toate sistemele se alimentează cu această energie, nivel de severitate asupra ecosistemelor. 

Da, vom avea şi noi, aerul este pompat mai ales înspre Spania şi are tendința să ajungă şi mai spre est, şi mai spre nord, trecem prin acest episod răcoros.

Începând de vineri, sâmbătă şi duminică vremea va fi frumoasă şi caldă, săptămâna viitoare va trebui să fim atenți, este problemă sa avem un val de căldură, este însă destul de devreme şi trebuie să urmărim actualizările meteo, trebuie să ne protejăm viața", a spus Roxana Bojariu, climatolog ANM, potrivit romaniatv.net.

Motivul diferenței mari de temperatură este un ciclon neobișnuit de intens pentru această perioadă din an. Aceasta s-a deplasat din sudul Europei, prin Slovenia și Polonia, spre Marea Baltică în ultimele zile, afectând parțial și România în weekendul trecut.

În prezent, în apropierea Cercului Arctic este mai cald decât în România. Acest lucru se datorează unei depresiuni atmosferice neobișnuit de puternice pentru această perioadă a anului.

Temperaturi neobişnuite în toată ţara. Director ANM: „Masa de aer rece aduce schimbări"

"Semn că masa de aer venită dinspre partea nord-vestică a Europei a staţionat şi va mai staţiona pe parcursul acestei săptămâni în zona ţării noastre. Această masă de aer a adus, practic, şi o schimbare în ceea ce priveşte evoluţia condiţiilor meteorologice, atât din punct de vedere al regimului de temperaturi, cât şi de precipitaţii.

Dacă din perspectiva precipitaţiilor am consemnat deja o diminuare în ceea ce priveşte aria şi intensitatea acestora, regimul termic rămâne în continuare la valori ce pot caracteriza o vreme uşor mai răcoroasă, cu nopţi şi dimineţi reci. Confirmăm, la Miercurea Ciuc, în această dimineaţă am avut doar 5 grade Celsius, cel mai cald la Sulina cu 19 grade, cu 11 grade în Capitală.

Şi la această oră înregistrăm valori coborâte în special în zona montană înaltă, doar 4 grade la Vârful Omu, cel mai rece, în timp ce în Capitală 26 de grade, cel mai cald. De astăzi, vremea va intra într-un proces de încălzire uşoară, cresc valorile de temperaturi la nivelul maximelor 21-30 de grade, minimele rămân în continuare între 10 până la cel mult 19-20 de grade, dar într-adevăr în zona depresionară din estul Transilvaniei vom mai consemna valori în jurul a cel mult 7 până la 9-10 grade.

Weekend-ul vine cu vreme în încălzire pentru că deja, de la o zi la alta, o să consemnăm valori de temperaturi în creştere, de la 32 de grade pentru ziua de vineri, sâmbătă, de asemenea, 32-33 de grade cu 30-31 în Capitală, iar minivacanţa, din nou, luni şi marţi, chiar 34 de grade", a declarat Elena Mateescu la Antena 3 CNN.

 

Revine canicula după valul de frig. ANM anunță temperaturi de peste 37 de grade

×