Din păcate, înotul se practică în bazine și piscine publice și atunci este perfect legitim să te întrebi cât de sigure sunt acestea pentru sănătatea ta. Articolul de față aduce în discuție câteva reguli esențiale de igienă, adecvate acestei situații.
Sursa foto: www.pexels.com
-
Alege un bazin curat
Piscinele sunt calde și umede: mediul ideal de înmulțire a germenilor. Printre cele mai frecvente afecțiuni de care suferă înotătorii se numără infecțiile urinare, infecțiile fungice și candidoza. Toți acești microbi sunt aduși în bazin de către înotătorii care nu respectă regulile elementare de igienă, așadar urmărește întotdeauna dacă:
-
Există mesaje de informare care să le amintească oamenilor despre regulile de igienă care trebuie respectate;
Citește pe Antena3.roMeciul România-Kosovo din Liga Națiunilor a fost abandonat de oaspeți la scorul de 0-0, înainte de final. Lucescu: Au fost penibili -
Filtrele sunt curate;
-
Pompele de filtrare funcționează adecvat;
-
Scurgerile sunt curate.
Toate aceste elemente sunt indicatoare ale faptului că personalul este preocupat de siguranța înotătorilor, iar piscina este îngrijită adecvat.
-
Fă duș cu apă și săpun înainte de a intra în bazin
Este unul dintre cele mai importante lucruri pentru siguranța fiecărui înotător, inclusiv a ta. Chiar dacă ai făcut duș acasă, ar trebui să îl repeți imediat înainte de a intra în piscină. Astfel, reușești să îndepărtezi praful, impuritățile, transpirația și o parte din încărcătura microbiană pe care o poartă fiecare dintre noi.
-
Poartă mereu încălțăminte adecvată
Una dintre cele mai frecvente afecțiuni care poate fi luată de la bazin este ciuperca piciorului. Tratamentul pentru micoza unghiei poate fi de durată și știi doar: e mai ușor să previi decât să tratezi! Evită să umbli desculți pe marginea piscinei, în dușuri sau vestiare și în alte spații comune.
-
Folosește ochelari de înot și cască
Ochelarii de înot și casca pentru păr au mai multe utilități, printre care și pe aceea de a te proteja și de a-l proteja și pe restul înotătorilor.
Casca pentru înot este un accesoriu de bun simț: până la urmă, nu e deloc plăcut să vezi fire de păr plutind prin piscină sau să le simți că ți se lipesc de corp.
Ochelarii nu numai că te protejează să nu pătrundă apă în ochi, dar te feresc și de iritația produsă de clor și de riscul de a dobândi o conjunctivită.
-
Ai folosit toaleta? Fă duș din nou!
Dacă simți nevoia să mergi la toaletă în timpul sesiunii de înot, rezervă câteva minute în plus pentru a face, din nou, duș cu apă și săpun. Oricât de bine ar fi întreținute, toaletele sunt pline de germeni pe care nu vrei să îi transporți înapoi în bazin.
-
După sesiunea de înot, iar duș!
La finalul sesiunii de înot (sau de bălăceală) e de dorit să repeți dușul cu apă și săpun. Astfel, îndepărtezi de pe corp nu doar reziduurile de clor, ci și eventualele microorganisme care ar putea determina infecții.
-
Dezinfectează de fiecare dată prosopul și șlapii
Odată ajuns acasă de la bazin e recomandat să speli prosopul la un program cu temperatura ridicată pentru a fi sigur că îl dezinfectezi așa cum trebuie, Șlapii trebuie și ei curățați temeinic, eventual cu o soluție dezinfectantă. Pe cât posibil, ei ar trebui să rămână dedicați sesiunilor de înot, nu să fie folosiți în paralel, prin casă.
-
Nu intra în piscină dacă ești bolnav sau dacă ai plăgi deschise
În cazul în care ești bolnav sau pur și simplu te simți rău, înotul în bazin nu face decât să asigure transmiterea microbilor la toată lumea care se află în apă odată cu tine.
Dacă există o iritație sau o plagă cutanată, înotul nu este sănătos nici pentru tine - se pot grefa o mulțime de microorganisme care să genereze infecții, clorul este iritant și întârzie vindecarea - nici pentru cei din jur.
Nu uita să hidratezi bine pielea după fiecare sesiune de înot, căci clorul poate fi extrem de agresiv din acest punct de vedere. Și nu renunța la mersul la bazin: este o activitate extraordinară pentru sănătate!