Mai este mai puțin de o lună până la începutul școlii și deocamdată, în ciuda asigurărilor de la autorități, nu e nimic clar. Se testează, nu se testează, s-au vaccinat sau nu profesorii și personalul școlar, ce măsuri vor mai fi impuse, ce restricții se mențin, ce restricții se ridică.
Nu avem deocamdată nicio evaluare a impactului emoțional pe care l-a avut pandemia asupra copiilor, care au stat mai mult acasă, iar acum vor începe un alt an școlar plin de incertitudine. Ce putem face noi, ca părinți, este să îi pregătim pe cât posibil pentru ce urmează și să ne asigurăm că am făcut tot ceea ce ținea de noi să le fie bine. Așa că urmează perioada cumpărării rechizitelor, ghiozdan nou, cutie pentru prânz, penare, și așa mai departe. nu în ultimul rând, e momentul să le facem și analizele periodice. Iată o listă de lucruri care ar trebui făcute, potrivit celor de la Clinica Mayo, astfel încât să reducem pe cât posibil eventualele surprize neplăcute.
-
Stabiliți o întâlnire cu medicul pediatru sau cu medicul de familie. Cei mai mulți copii au nevoie de o evaluare anuală a stării de sănătate și a dezvoltării în perioada 3-21 de ani. Adesea atunci când copiii merg la școală evaluarea poate fi făcută de medicul școlar, dar cum știm, la noi aceștia, din păcate, sunt aproape inexistenți. E bine să avem pregătită o listă de întrebări pentru întâlnirea respectivă, ca să nu ne trezim după ce am plecat că au rămas lucruri nelămurite. E bine să vorbim despre obiceiurile legate de mâncare, somn, etapele de dezvoltare, anxietate, comportament și atitudine, eventuale probleme legate de învățare, digestie, creștere fizică, provocările parentingului în fiecare etapă. Adesea multe dintre aceste posibile dificultăți pot avea legătură cu elemente fizice.
-
Verificați listele de vaccin și termenele. Mai ales atunci când copiii sunt mai mari, e posibil să ne scape diverse. Cu atât mai mult cu cât la noi nu există o metodă de informare, cum e în alte părți, când la începutul anului primești scrisoare de la medicul tău care îți amintește ce ai de făcut. Pe lângă schemele finanțate de stat, în cazul adolescenților e important vaccinul împotriva meningitei, de asemenea, vaccinul anti-HPV pentru fete și așa mai departe. Mai ales acum, odată cu pandemia, ar trebui să ne reamintim că e important să avem și noi, și copiii vaccinurile și rapelurile la zi. Dacă nu ca să ne protejăm pe noi, măcar ca să îi protejăm pe cei mai vulnerabili.
-
Programați un examen de ochi. Acuitatea vizuală ar trebui verificată la intervale periodice. Oricum, un control trebuie făcut în cazul în care copilul mijește ochii, nu reușește să citească semne sau să identifice forme de la o anumită distanță sau are tendința de a duce cartea mai aproape de ochi atunci când citește.
Citește pe Antena3.roPresupusa amantă a lui David Beckham face din nou declaraţii, după 20 de ani: Am fost foarte apropiați -
Programați un control dentar, de asemenea. Specialiștii spun că un copil își spală dinții maximum 2 minute pe zi, deci ar trebui să meargă la cel puțin 2 controale pe an. Și problemele legate de carii, și cele de ortodonție și aparate dentare se rezolvă mai ușor și mai ieftin dacă sunt abordate din timp.
-
Reobișnuiți-i cu un program clar de somn. Să dormi suficient e extrem de important și un punct-cheie al stării generale de bine a copiilor, al capacității de învățare, de joacă și socializare. Regulile de somn ar trebui restabilite cu ceva timp înainte de începutul anului școlar. Dacă un copil face suficientă mișcare fizică și nu mai folosește telefoane sau tablete cu o oră înainte de culcare, e foarte posibil ca somnul lui să fie suficient de odihnitor.
-
Vorbiți despre anxietate. Începerea unui nou an școlar e posibil să producă anxietate în cazul unor copii, mai ales pentru cei care se mută la o școală nouă sau care trec de la școala online la cea fizică. Putem să le fim de ajutor asigurându-i că aceste sentimente de anxietate sunt normale, pentru că sunt multe schimbări care se petrec și să îi încurajăm să vorbească despre posibilele cauze ale acestor sentimente. Atunci când vorbesc sau simulează că fac lucrurile care le produc anxietate, pot învăța să facă față mai ușor emoțiilor și sentimentelor. Dacă anxietatea le afectează activitatea de zi cu zi, e bine să vorbiți cu medicul copilului și eventual cu un psihoterapeut.
-
Reamintiți-le importanța spălatului pe mâini. O mulțime de copii împreună înseamnă o mulțime de germeni, iar cea mai bună variantă de a preveni răspândirea bacteriilor și virusurilor este spălatul mâinilor. Poate fi însă foarte ușor pentru copii să uite să se spele pe mâini, iar atunci când totuși se spală, să nu o facă așa cum trebuie. Așa că în săptămânile dinainte de începutul școlii e bine să îi punem să se spele după o metodă simplă: 20 de secunde săpunit, apoi să cânte cântecul alfabetului de două ori, timp în care își freacă o mână de cealaltă și abia apoi clătesc.
-
Cumpărați și faceți un stoc de măști pentru ei. Deocamdată nu sunt cunoscute regulile sanitare pe baza cărora va începe școala și se vor desfășura orele, dar cum încă măștile sunt obligatorii în spațiile închise, e bine să fim prevăzători