Celebrul Carnaval de la Veneția aduce sute de mii de vizitatori, din întreaga lume, în fiecare an, fiind chiar în aceste zile în plină desfășurare. Anul acesta, carnavalul a început pe 8 februarie și se va încheia pe 25, iar organizatorii au pregătit, pentru fiecare zi a evenimentului, expoziții de fotografie, ateliere de sculptură, diorame cu tematică religioasă, dar și patinoare, pentru iubitorii de mișcare în aer liber. Pe 14 februarie, de Sfântul Valentin, a fost organizat un bal pentru ziua îndrăgostiților, în Piața San Marco, denumit „Amore e Musica”.
Carnavalul începe, în fiecare an, cu „Zborul îngerului”, lansat din turnul clopotniței Bazilicii San Marco. Este o veche tradiție care adună mulțimea de petrecăreți în Piața San Marco. O tânără întruchipează un înger și „zboară” de pe Turnul Campanile, pe deasupra mulțimii adunate în piață, coborând pe cablu, circa 80 de metri. Anul trecut, Carnavalul a avut doi „îngeri”. După prima parte a evenimentului, care a culminat cu balul dedicat îndrăgostiților, principala atracție a evenimentului de la Veneția este pentru copii. De pe 15 februarie au loc zilnic evenimente în cadrul unui concept denumit „Carnavalul copiilor”, la Palatul Giustinian. Începând cu 20 februarie se va intra în cea de-a treia etapă, finală, când încep etapele eliminatorii ale concursului de creativitate care va premia cele mai inspirate, originale și extravagante măști. Finala concursului de măști va avea loc pe 22 februarie. În paralel cu evenimentele de la Veneția, se desfășoară un carnaval și în Piața Ferretto, din orășelul Mestre, din apropierea oraşului, în perioada 15-25. Alt carnaval se va desfășura pe 20 februarie, pe insula Burano, situată la 7 kilometri distanță de Veneția, spre nord. Fiecare astfel de eveniment include, în mod tradițional, spectacole stradale, baluri mascate, concerte și parade ale costumelor.
Prima atestare, în anul 1268
Prima atestare documentară a Carnavalului de la Veneția datează din anul 1268, dar înceuturile ar fi în anul 1162, evenimentul fiind autorizat printr-un act emis de Senatul Republicii Veneto, în 1296. Documentul permitea pentru toată lumea dreptul la distracție înainte de sărbătoarea „Lăsata secului” pentru Postul Paștelui. Amploarea internațională și-a căpătat-o abia în secolul al XVIII-lea, când tinerii bogați din întreaga Europă au început să meargă la Venetia, să se distreze fără a fi recunoscuți, în spatele măștilor. În anul 1930, Mussolini a interzis Carnavalul, iar tradiția s-a reluat în 1979, din inițiativa unui grup de venețieni, deveind, în scurt timp, una dintre cele mai importante atracții turistice ale Italiei, care aduce vizitatori din întreaga lume, în luna februarie.
Tradiția carnavalului este precreștină, în zona Veneto, având legătură cu fertilitatea și unele rituauri practicate cu scopul de a „chema” belșugul din anul care tocmai începe. Ritualul a fost adaptat, ulterior, fiind preluat de Creștinism.