x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Chinezii reinventează distracţia

Chinezii reinventează distracţia

de Anca Aldea    |    24 Feb 2011   •   20:02
Chinezii reinventează distracţia

Ei bine, chinezii construiesc în zona Wujin din provincia estică Jiangsu – zonă situată pe locul al optulea în to­pul 100 al celor mai frumoase re­giuni din China provincială – unul dintre cele mai impresionante şi mai futu­riste parcuri de distracţie din lume. Este vorba de Joyland World, care, potrivit mesajelor de pe forumurile de turism şi de gaming de pe internet, va detrona toate parcurile de dis­trac­ţie existente la ora actuală în cine ştie ce colţ al Planetei.

Ar fi fost culmea ca un astfel de parc să fie construit în altă parte dacă nu în China, unde se in­vesteşte masiv, în ultima vreme, în pro­iecte tot mai inteligente şi mai atractive din punct de vedere turistic (şi nu numai).
De exemplu, în 2009, chi­nezii au inaugurat în sud-vestul ţării "Regatul piticilor", un parc de dis­tracţii unde, după ce s-a dat sfoară în ţară timp de câteva luni bune, au fost angajaţi cam o sută de chinezi cu staturi mignone, de până la 1,25 metri înălţime, şi cu oarece cu­noş­tin­ţe de balet şi break-dance.
Merită să amintim aici şi de "Tărâmul orien­tal", cunoscut şi sub numele "Barca ver­de orientală", un parc multitema­tic construit la vest de Shanghai şi dat în folosinţă în 2001. Chinezii spun că "Tărâmul oriental" reprezintă nu nu­mai un loc de distracţie unde pot fi descoperite, între altele, "Insula căutării cunoaşterii" şi "Aleea înţelepciunii", mărginită de 168 de statui ale unor mari gânditori ai lumii. "Tă­râ­mul oriental" se mândreşte cu mult mai multe lucruri – un parc acvatic, o replică a unui avion american în mă­rime naturală dotat cu tehnologie chinezească, precum şi o oază a li­niştii... pentru locuitorii Shanghaiului care se refugiază aici la fiecare sfâr­şit de săptămână, pentru tinerii care se adună în parc după scurte ex­cursii pe biciclete şi pentru comp­a­niile din metropolă care organizează ieşiri de teambuilding la iarbă verde.

Dar, revenind la Joyland – parcul este construit după conceptele jocurilor World of Warcraft şi StarCraft şi, în general, după "tiparele" şi caracterele animaţiilor şi ale MMO-urilor (Massive Multiplayer Online – jocuri online la care participă un număr foarte mare de jucători, sute sau chiar mii de jucători). Parcul de la Wujin este format din cinci zone distincte cu denumiri de poveste: "Lumea legendelor", "Tărâmul cârtiţelor", "Insula misterului", "Universul StarCraft" şi "Planeta Warcraft". În Joyland, iubitorii jocurilor video vor avea ocazia să viziteze un muzeu special dedicat lor, precum şi un centru al sporturilor virtuale, informează site-ul gameblog.fr. Potrivit aceleiaşi surse, constructorii chinezi s-au întrecut în măiestrie ridicând nu mai puţin de trei montaigne-russe-uri, ale căror denumiri sunt parcă scoase din filmele fantastice şi pe coama cărora "maşinuţele" pot atinge până la 90 de kilometri pe oră: "Formidabila noapte înstelată", "Dragonul călătorind în lumea-ntreagă" şi "Misterul norilor".

Pentru cei care au inima puternică, Joyland le va da ocazia să se dis­tre­ze – sau, mă rog, să se simtă în lar­gul lor – într-un turn dublu uriaş cu că­dere liberă. După oarecare doze de adrenalină – funcţie de nevoia fie­că­ruia, fanii genului îşi vor întâlni per­sonaje favorite din WoW, Starcraft şi alte jocuri cu vânzări-record la nivel global şi, de fapt, vor regăsi ma­terializate la Joyland cam toate "de­corurile" din aceste jocuri. Ju­de­când după imaginile postate pe forumuri şi pe pagina oficială a parcului, prac­tic nici o categorie de vârstă nu este lăsată pe dinafară – de exemplu, şi celor mici, de câţiva anişori, li s-a pre­gătit o sumedenie de surprize în păr­culeţul denumit sugestiv "Tărâmul cârtiţelor".

Internauţii chinezi spun că pe site-ul oficial al parcului (http://joyland.ccjoy.com/main.html) nu există (deocamdată) detalii exacte despre data inaugurării "minunii" de la Wujin. Po­trivit unor site-uri de gaming în lim­ba engleză, parcul urmează să fie des­chis în martie 2011 şi pentru că luna lui Mărţişor începe în doar câ­te­va zile, toată lumea stă cu sufletul la gură. Scepticii spun că, deşi chi­ne­zii au ridicat un hotel de 15 etaje în doar şase zile şi un spital într-o săp­tă­mână, ei nu vor putea totuşi termina toate construcţiile din Joyland până la data mult-aşteptată. Pe de altă parte, iniţiativa chinezilor de a ridica un parc uriaş dedicat, în mare parte, creaţiilor Blizzard, una dintre cele mai mari companii producătoare de jocuri video din lume, este criticată în Statele Unite, unde, potrivit internauţilor, creatorii WoW şi StarCraft nu au fost consultaţi până acum de chinezi, aceştia putând să deschidă o acţiune în justiţie împotriva pro­prie­tarului de la Wujin.


×