x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii O comună din Delta Dunării, în top 5 destinații turistice din România

O comună din Delta Dunării, în top 5 destinații turistice din România

de Redacția Jurnalul    |    16 Feb 2024   •   21:30
O comună din Delta Dunării, în top 5 destinații turistice din România
Sursa foto: facebook/Primăria Jurilovca

Clasamentul celor mai fierbinți destinații turistice din România în 2024 a fost realizat de Federația Internațională a Jurnaliștilor și Scriitorilor de Turism, FIJET.

În mod surprinzător, pe locul 4 se află localitatea Jurilovca, din județul Tulcea, depășind alte locuri cu tradiție turistică. 

„Pentru că această  omună de la porțile Deltei Dunării reușește să atragă la orice  eveniment zeci de mii de turiști. Localnici și turiști deopotrivă se  bucură de fiecare sărbătoare. În ultimii ani așezarea s-a umplut cu pensiuni și hoteluri. Numai la tradiționalul Festival al borșului lipovenesc se adună 150.000 de participanți din toată țara. Iar portul  turistic Jurilovca, inaugurat vara trecută, întrece în frumusețe și  eleganță multe marine”, remarcă FIJET.

Eugen Ion, primarul comunei Jurilovca, a fost prezent la festivitatea de premiere, ce a avut loc în prima zi a Târgului de Turism al României.
„Înainte de a ne mândri cu această distincție, eu sunt sincer uimit. Nu  mă așteptam niciodată să fim printre primele cinci destinații turistice  ale României. Da, este adevărat, am muncit foarte mult în ultimii 12  ani, comuna a evoluat enorm și a suferit transformări spectaculoase. 

N-am făcut toate acestea pentru turism, în primul rând, ci pentru a le  oferi localnicilor un nivel de trai adecvat acestui secol. De-abia apoi,  existând infrastructură, a început să se dezvolte și turismul. E drept,  suntem pe malul complexului lagunar Razelm-Sinoe, la poarta Deltei  Dunării, natura a fost foarte darnică în ceea ce ne privește, dar  turiștii zilelor noastre nu ar veni în Jurilovca dacă am fi continuat să  trăim în trecut.

Le mulțumesc specialiștilor din FIJET pentru distincție. Ne onorează,  dar ne și obligă să menținem standardele ridicate, mai ales că turismul  tinde să devină o parte importantă a economiei locale”, a spus  primarul Eugen Ion.

Jurilovca este amplasată pe malul  complexului lagunar Razelm-Sinoe, aflat la jumătatea  distanței dintre Tulcea și Constanța. Din portul Jurilovca se ajunge cu barca la Gura Portiței, în apropiere  se află cetățile Argamum și Enisala, o rezervație de bujori, numeroase  vestigii istorice, podgorii renumite pentru vinurile lor și pitorești  mănăstiri ortodoxe, atât de rit nou dar mai ales de rit vechi.
Comuna se mândrește cu tradițiile rușilor lipoveni, care au întemeiat localitatea care dă numele comunei, în urmă cu peste două secole. Multe dintre casele din Jurilovca păstrează arhitectura  tradițională și sunt vopsite în alb și albastru lipovenesc, pe care unii îl numesc „Albastru de Jurilovca”.

În ultimii 12 ani, turismul s-a dezvoltat în mod accelerat în Jurilovca,  numărul de locuri de cazare crescând de peste 10 ori. În prezent, în  comuna Jurilovca se găsesc locuri de cazare pentru toate gusturile, de  la camping pentru rulote și corturi până la un resort de 4 stele. Satul de vacanță Gura Portiței se află la 20 de minute de  mers cu barca, potrivit dcnews.ro.

×
Subiecte în articol: accident tulcea delta dunării jurilovca