x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Cu mască putem deveni personajul mult dorit

Cu mască putem deveni personajul mult dorit

de Elena Stan    |    25 Feb 2011   •   18:18
Cu mască putem deveni personajul mult dorit

Costumul de carnaval este "biletul de intrare" la toate spectacolele care au loc în această perioadă la Veneţia. Spectacolele se ţin lanţ de dimineaţă până târziu în noapte la Carnavalul de la Veneţia. Identitatea şi statutul social dispar la umbra măştii viu colorate.

Turiştii care ajung în această perioadă la Veneţia vor fi întâmpinaţi de prinţi şi prinţese, soldaţi me­die­vali, bufoni, trubaduri şi artişti de circ, care au luat cu asalt pieţele veneţiene, inclusiv celebra San Marco din centrul oraşului, cu ocazia festivităţii de deschidere a Carnavalului de la Veneţia. Anul acesta, Carnavalul de la Veneţia se desfăşoară în perioada 26 februarie-8 martie, organizatorii pregătind festivităţi deosebite atât pentru deschidere, cât şi pentru în­chi­dere. Mai mult, organizatorii au pregătit în week-end-ul 19-20 februarie o avanpremieră a Carnavalului. Ediţia de a­nul acesta va avea o conotaţie cultural-istorică im­portantă, evocând 150 de ani de la unificarea Italiei, dar având ca lait-motiv şi spiritul feminin, pe care cei pre­zenţi la Veneţia îl vor serba, alături de întreaga lu­me, la 8 martie, de Ziua Femeii. Numele carnavalu­lui din acest an va fi "OTTOCENTO – Da Senso a Sissi, la città delle donne", făcând trimitere la anii 1800, la filmul lui Luchino Visconti, "Senso", şi la cel al lui Federico Fellini, "La città delle donne", dar şi la soţia împăratului Franz Joseph al Austriei, Sissi, model de eleganţă şi rafinament al secolului al XIX-lea.

Festivalul din Veneţia datează din data de 2 mai 1268, când Senatul Republicii Veneţia a declarat Carnavalul un eveniment oficial. După o întrerupere de peste două secole, tradiţia a fost redescoperită de municipalitate în 1980, iar de atunci a avut loc anual şi s-a bucurat de un succes tot mai mare. Deşi a debutat în secolul al XII-lea, tradiţia purtării măştilor şi a costumelor s-a stabilizat abia în 1436. Încă de la primele ediţii ale festivalului, veneţienii îşi confecţionau singuri măştile şi costumele pe care le purtau la paradă şi la petreceri. Carnavalul de la Veneţia este festivalul care celebrează trecerea de la iarnă la primăvară, o perioadă în care totul este realizabil şi posibil, inclusiv iluzia că cei mai săraci oameni pot deveni cei mai puternici "la adăpostul" unei simple măşti. O dată cu trecerea anilor, în cadrul Carnavalului de la Veneţia au început să aibă loc din ce în ce mai multe manifestări. Astfel, a devenit tradiţional concursul pentru cea mai frumoasă mască a unui copil, ce are loc în piaţa San Marco, precum şi numeroase spectacole de teatru, concerte de muzică clasică şi parade cu diverse tematici. În ultimele zile ale Carnavalului de la Veneţia au loc parade ale unor care alegorice pe apă în oraşe din apropierea Veneţiei, cum ar fi Mestre sau Treviso. Cea mai frumoasă parte a Carnavalului o reprezintă participarea miilor de turişti de pe străzi, sosiţi la Veneţia din toate colţurile lumii, într-un amalgam de diversitate şi creativitate, unde toată lumea este egală. Românii care vor să meargă la Carnavalul de la Veneţia plătesc de la 140 de euro pentru cazare în cameră dublă, pe noapte, în hotel de trei stele, fără mic dejun. Preţul biletului de avion porneşte de la 236 de euro de persoană.

×