x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Cu schiurile printre stele

Cu schiurile printre stele

de Tudor Cires    |    Simona Chiriac    |    24 Ian 2010   •   00:00
Cu schiurile printre stele
Sursa foto: Tudor Cireş/

Pentru schiorii români, Alpii francezi nu au fost niciodată mai aproape. De la Cluj-Napoca sau Bucureşti şi până la Grenoble, "poarta către pârtii", nu sunt decât două-trei ore de mers cu avionul.

De aici, alte două ore cu autocarul, urcând uşor muntele. Peisajele sunt fantastice, iar munţii, pe care începi să-i vezi mai aproape, şi mai aproape, îţi taie respiraţia. Oricând ai veni aici, fie că este noiembrie sau aprilie (sezonulde schi se întinde pe trei anotimpuri), stratul de zăpadă este la fel de generos,iar pârtiile la fel de primitoare. Într-adevăr, în Alpii francezi iarna este de neoprit!

Ce oferă Franţa în plus faţă de Austria, Italia sau, mai nou, Bulgaria (pentru a aminti doar câteva dintre destinaţiile în vogă astăzi în România)? Mai întâi, un sezon prelungit, cu pârtii situate la peste 2.000-3.000 de metri altitudine, acolo unde este patria "zăpezilor veşnice". Domenii schiabile cu sute de kilometri de pârtii de toate nivelurile, foarte bine marcate, astfel încât să nu te rătăceşti. Este de domeniul fantasticului!

Teleschiuri, telescaune, telecabine, gondole, lifturi şi trenuri subterane (ce asigură accesul în gheţari). Mii de tunuri de zăpadă, care pornesc noaptea, pentru ca dimineaţă turiştii să schieze pe o pârtie nou-nouţă. Şcoli de schi cu instructori profesionişti, a căror viaţă este strâns legată de cea a muntelui. "Restaurante la altitudine", adevărate mostre de bucătărie franceză montană, astfel încât să nu te desparţi de pârtii nici măcar o jumătate de oră.

Locuri special amenajate pentru copii, unde ei pot învăţa să schieze sau să se joace, în timp ce părinţii testează pârtiile. Numeroase trasee off-piste pentru schiorii amatori de senzaţii tari. Cum ar fi să schiezi pe un gheţar, la Chamonix, în mijlocul verii? Sau cum e să zbori pe pârtiile unde se desfăşoară an de an campionate mondiale? Incitante surprize!

Dar poate cel mai important este că domeniile schiabile din Alpii francezi sunt extrem de versatile. Se adaptează oricărui buget, oricărui schior şi oricărui vis.

PĂDUREA ALBĂ...
Acesta este numele pe care îl are domeniul schiabil de la Risoul. 83% din cei 185 de kilometri de pârtii se află la peste 2.000 de metri altitudine, acoperind toate nivelurile de dificultate. Chabrières, pârtia care a găzduit Campionatul Mondial de Schi Viteză din ianuarie 2009, este un punct de atracţie. La ora 10:00 dimineaţa, schiorii doritori au parte de lecţii de la un "instructor-vedetă". Philippe Billy, recordman la această probă (243,9 km/oră), descoperă noi talente! Inedit, una dintre pârtii este echipată cu camere video care vă înregistrează evoluţiile. Le vizionaţi şi vă îmbunătăţiţi performanţele! Sau poate trimiteţi filmuleţul prietenilor, ca să vină să vă ţină companie!

Snowborderii îşi pot perfecţiona tehnica, având la dispoziţie 180 de kilometri de pârtii, inclusiv rampe de sărituri. Pentru cei care nu schiază se organizează drumeţii cu rachetele până în inima muntelui, excursii tematice pentru a descoperi centre de artizanat, gastronomie, savurând astfel din plin specificul acestor locuri. Patru pârtii pentru săniuţe, trasee de moto-neige sau schi-joering (un alt fel de a schia, tras de... un cal).

Cu bicicleta pe zăpadă, pornind de la 2.571 de metri altitudine. Cum vi se pare? Fiind o staţiune adresată în general familiilor şi tinerilor (la sfârşit de săptămână parcarea se umple de autocare din Slovenia, Cehia sau Marea Britanie), cazarea se face în special în apartamente pentru patru, şase sau opt persoane, dotate cu bucătărie complet utilată. 

 

LES TROIS VALLÉES
Un mit devenit realitate! Este cel mai mare domeniu schiabil din lume, schiorii putând zbura pe cele 330 de pârtii. 180 de instalaţii pe cablu asigură conexiunea între trei dintre cele mai importante domenii schiabile: Courchevel, Les Menuires, Tania, Val Thorens sau Saint Martin. De asemenea, şase din cele douăspreze restaurante cu stele Michelin din Savoia se află în zona Les Trois Vallées. Schiind printre stele, la Courchevel...

Este una dintre cele mai renumite staţiuni din Alpi, potrivită pentru cei care îşi doresc vacanţe la superlativ. Hoteluri de cinci stele, cu piscine încălzite aflate în aer liber, pârtii care ating 25 de culmi muntoase, oferind o perspectivă impresionantă asupra Alpilor. Ca valurile unei mări înspumate, Alpii ţi se aştern la picioare. La sfârşitul lunii ianuarie, Courchevel va găzdui Cupa Europeană de Schi Alpin femei, un eveniment la care participă cele mai bune schioare ale momentului. Méribel este poate cea mai cochetă staţiune din Les Trois Vallées.

Cabane tradiţionale savoiarde, din piatră şi cu acoperiş de lemn, care întrunesc toate datele confortului, aflate atât de aproape de pârtii încât turiştii schiază la maximum. Pentru mulţi schiori, pârtiile de la Méribel reprezintă un vis. În 1992 aici s-au desfăşurat Jocurile Olimpice de Iarnă (probele de coborâre femei şi hochei). Brides les Bains este alternativa ingenioasă de a schia în Les Trois Vallées la preţuri mai mult decât accesibile. Situată la 600 de metri altitudine, se află la numai câteva minute de pârtii (o telecabină face legătura dintre staţiune şi cel mai mare domeniu schiabil din lume). Staţiune cu tradiţie în tratamente balneare, Brides les Bains este astăzi o poartă către excelenţă.

MAREA DE GHEAŢĂ
Chamonix este staţiunea ideală pentru cei aflaţi în căutarea peisajelor care-ţi taie răsuflarea, dar şi a sporturilor extreme. Marea de gheaţă - un gheţar pe care se poate schia tot anul... Aiguille du Midi (3.842) - un punct de observaţie unde se ajunge cu telecabina, având în faţă cel mai mare vârf al Europei, Mont Blanc. 205 kilometri de pârtii, trei domenii schiabile. Les Grands Montets este potrivit schiorilor avansaţi, pârtiile dificile pornind de la altitudinea de 3.300 de metri. Hotelurile şi restaurantele sunt excelente, fiind astfel pe măsura celor mai exigenţi turişti.

Les Deux Alpes oferă schiorilor pârtii situate la 3.600 de metri, cu o perspectivă fantastică asupra Alpilor francezi şi italieni. De asemenea, posibilitatea de a explora interiorul unui gheţar aflat la 3.200 de metri altitudine este o ocazie unică în viaţă. Adăugaţi la toate acestea o frumoasă panoramă asupra vârfului Mont Blanc, 225 de kilometri de pârtii pentru toate nivelurile, restaurante cu meniuri fabuloase şi zăpadă ca în poveşti şi veţi avea toate coordonatele unei staţiuni ideale. (Mulţumim Sfara Tours pentru sprijinul oferit în documentarea acestui articol).

×
Subiecte în articol: destinaţii turistice