Hokkaido este una dintre cele patru insule majore ale arhipelagului japonez, a doua ca mărime. Fiind insula cea mai din nordul arhipelagului, este şi cea mai rece. Cu toate acestea, Hokkaido este, atât pentru noi, cât şi pentru japonezi, o oază a naturii, unde frumuseţea este cuvântul de ordine.
Mulţi dintre japonezi se duc măcar o dată în viaţă în Hokkaido, locul unde se pot contopi plenat cu natura. Japonia are, la fel ca şi România, o climă temperată, cu patru anotimpuri. Desigur, există şi diferenţe de umiditate şi de temperatură, date de condiţiile geografice aparte. Hokkaido, fiind în nord, are o climă temperată răcoroasă tot timpul anului, cu o umiditate scăzută faţă de restul Japoniei. Această climă permite o foarte mare diversitate a plantelor şi animalelor.
Hokkaido are toate condiţiile: aer curat, cer albastru, flori colorate, râuri vesele, cascade şi lacuri, dealuri ce se ondulează în zare, vulcani, munţi maiestuoşi... Natura diferă de la loc la loc şi de la anotimp la anotimp şi doar în câteva zile călătorul poate vedea multe feţe ale ei. Nu numai spaţiul larg şi câmpiile întinse vă vor atrage privirea, dar şi dealurile decorate cu pajişti de flori colorate vă vor face să simţiţi că timpul s-a oprit în loc de secole. Iar ceaţa dimineaţii, ca un voal ce acoperă totul, ori apusul soarelui pe malul mării vă vor lua răsuflarea. Natura te răsfaţă în Hokkaido şi nici un peisaj nu lipseşte.
De la anotimp la anotimp, Hokkaido îşi schimbă faţa. Primăvara încep să apară flori de toate felurile şi culorile, iar în aprilie înfloreşte şi renumitul sakura - cireşul japonez. Tot primăvara, o mulţime de animale se trezesc din hibernare şi îşi reîncep activităţile. Vara flora se desfăşoara în faţa ochilor noştri în toată puterea ei, dar anotimpul cald aduce şi alte atracţii, precum rafting pe râuri, parapantă pe dealuri sau ski nautic la mare. Toamna încep să apară foarte multe dintre mâncărurile de sezon iar culorile care îmbracă munţii devin ameţitoare. Iarna zăpada acoperă tot ce poţi vedea cu ochii, creând un spectacol alb. Skiul şi snowboardingul sunt sporturi care se practică adesea în Hokkaido, dar există şi atracţii mai speciale, precum o călătorie pe navele spărgătoare de gheaţă sau o plimbare cu "banana" pe lacul îngheţat.
În 2005, Shiretoko, o zonă a insulei, a fost integrată în Patrimoniul Natural Mondial, demonstrând că natura din Hokkaido este una cu adevărat spectaculoasă. De asemenea, lacul Toya şi vulcanul Utsu, aflate în inima insulei, au fost integrate în complexul de parcuri naţionale, adăpostind privelişti spectaculoase şi animale protejate, precum cocorul roşu japonez, declarat monument al naturii.
Natura nu este singurul lucru care atrage la Hokkaido. O altă mare atracţie turistică este şi cel mai mare oraş al insulei, Sapporo. Deşi o metropolă modernă, al doilea oraş ca mărime din Japonia, este conceput în aşa fel încât natura să se îmbine perfect cu betonul oraşului. Veţi fi surprinşi şi impresionaţi de cultura sa modernă, dar şi de felul în care tradiţiile vechi de secole se păstrează.
Hokkaido are o cultură şi o tradiţie care supravieţuiesc de milenii. Populaţia Ainu, una dintre cele mai vechi populaţii ale lumii şi indigenii insulelor japoneze, trăieşte şi îşi duce încă tradiţia mai departe în această insulă. Ainu elogiază natura şi au chiar şi astăzi practici şi credinţe legate de puterea acesteia. Cultura şi tradiţia lor se transmit de la generaţie la generaţie şi este una dintre puţinele populaţii străvechi ale lumii care s-a păstrat în forma sa veche. Dacă îi veţi vedea pe Ainu, cu siguranţă veţi simţi spiritul naturii.
Deşi Hokkaido găzduieşte tradiţii vechi de milenii, după ce în secolul al XV-lea aici au început să migreze şi populaţii de pe continet şi după ce, mai apoi, Japonia s-a deschis mai mult europenilor şi culturii vestice, Hokkaido a început să împrumute şi ea de la aceşti nou-veniţi. Peste tot veţi găsi influenţe de acest gen, în special în arhitectură sau design, făcând din insulă un loc al comuniunii vest-est.
Din păcate, sejururile şi circuitele organizate de agenţiile turistice româneşti nu sunt prea dese. De obicei, se organizează iarna şi în aprilie, în perioada înfloririi cireşului japonez. Sporadic însă există şi oferte în celelalte perioade ale anului, iar preţul pentru o călătorie de 8 zile se ridică, îndeobşte, la 3500-4000 de euro, incluzând cazare, o parte dintre mese, călătoriile interne cu trenul (în cadrul unui program dinainte stabilit), asistenţa turistică (ghidaj), o parte dintre intrările la muzee şi alte obiective turistice. Dacă vă planificaţi o călătorie în Japonia, în grup organizat, ar trebui să mai luaţi în calcul preţul biletului de avion, al taxelor de aeroport şi al transferurilor, al excursiilor opţionale şi, bineînţeles, să nu uitaţi de banii de buzunar şi de cei pentru suveniruri. O călătorie în Japonia, aşadar, nu este deloc ieftină, însă contactul nemijlocit cu această lume fabuloasă merită întreg efortul.