x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Insula de miere

Insula de miere

19 Iul 2009   •   00:00
Insula de miere

În această ţară a contrastelor, unde fiecare popor şi-a lăsat amprenta, se vorbeşte o limbă alcătuită în proporţie de 80% din cuvinte arabe, însă peste 90% dintre maltezi sunt catolici. Malta este destinaţia perfectă pentru cei care doresc o vacanţă ieftină.



Da­torită provenienţei numelui din latinescul „melita", care înseamnă mie­re, dar şi a rocilor de culoare gălbuie utilizate de localnici la construcţia tutu­ror mo­nu­mentelor şi a caselor, Malta este supranumită „Insula de miere". Aceas­tă rocă gălbuie, denumită globicerină, constituie principala resursă naturală a ţării.

Un concediu în Malta te îmbogăţeşte spiritual. Turiştii pot vizita aici templele megalitice de la Ggantija, din insula Gozo sau Haggar Qim, unde oamenii au ridicat acum 5.000 de ani pietre care ajung şi la 20 de tone. Construit de cavalerii ioaniţi, Valetta a fost primul oraş din Europa ridicat după un plan urbanistic, străzile fiind în unghi drept. În Catedrala St John se păstrează mormintele cavalerilor şi picturi de Caravaggio, în vreme ce Palatul Marilor Maeştri ascunde şi el bogăţii spirituale.

Din grădinile Baraka, zilnic la ora 12:06 fix se trage câte o salvă cu unul din tunurile ioaniţilor. Mdina, capitala medievală a Maltei, nu trebuie să lipsească din itinerariu. Supranumit „oraşul tăcut", din cauză că doar 170 de oameni mai locuiesc în cetate, Mdina oferă pe viu o vizită în trecut.

În Mosta se găseşte o catedrală cu al treilea dom nesusţinut din lume, cu un diametru de 37 de metri. În cel de-al doilea război mondial, o bombă a că­zut asupra catedralei, peste cei 400 de locuitori care se rugau înăuntru, şi n-a explodat. Tot în Malta, legenda spune că Sf. Pavel a eşuat într-una din misiunile sale de creştinare. În insula Gozo se găseşte peştera în care Calypso l-a ţinut pe vrăjitul Ulise captiv timp de şapte ani.

×
Subiecte în articol: destinaţii turistice