
S-a investit foarte mult, pe domeniul privat, în baze de agrement, sănii de vară, piscine și zone de wellness și SPA, dar și în restaurante, baruri și terase care să ofere cât mai multe atuuri noilor spații de cazare, chiar și atunci când zăpada lipsește și nu se poate schia. Acest tip de microstațiune este perfect în special pentru teambuildingurile marilor corporații care au nevoie de sute de camere pentru angajați. Sunt ideale și pentru alte tipuri de evenimente corporatiste, ridicându-se și la standardele cerute pentru conferințele internaționale „cu ștaif”.
Una dintre zonele montane ale României care se dezvoltă foarte mult, în această perioadă, prin adăugarea unor noi „ministațiuni” este Poiana Brașov. O astfel de noutate care oferă sute de locuri de cazare în condiții de lux, cu acces la centre de conferințe, piscine și SPA, este Silver Mountain – un complex turistic nou, construit la periferia stațiunii Poiana Brașov. Practic, este o microstațiune formată din mai multe hoteluri de lux care au în comun un „centru de comandă” unde se află restaurantele, sălile de conferințe sau de evenimente speciale, piscine interioare și exterioare cu apă încălzită și baza de agrement.
Hotelurile ar putea funcționa inclusiv ca blocuri de apartamente, având camere foarte mari, foarte multe fiind de tip „penthouse”, dar și apartamente cu dormitor, living și bucătărie sau cu două dormitoare și living. Conceptul este ideal pentru grupuri foarte mari, inclusiv pentru sportivii care merg în cantonament și mai ales pentru evenimentele corporatiste.
În aceeași zonă se construiesc și acum viitoare astfel de „microstațiuni” formate din mai multe vile care vor fi legate printr-o administrație comună, dar în zonă, Silver Mountain este cea mai mare astfel de bază de cazare, dezvoltată simultan pe orizontală și pe verticală, corpurile de clădire având până la opt niveluri, fiecare cu parcare subterană.
Piscine, schi și sanie de vară
Un loc similar, construit înainte de Silver Mountain, pe același principiu, este la Cheile Grădiștei. Ideea a pornit aici de la nevoia de a crea un spațiu ideal pentru sportivi – antrenamente și competiții sportive – dar s-a extins, devenind o adevărată stațiune cu mai multe hoteluri, centre de agrement, cu piscine și SPA, pârtii de schi, patinoar și, ca noutate a ultimilor ani, o sanie de vară.
Ideea dezvoltării pe orizontală a acestei microstațiuni de la Cheile Grădiștei i-a aparținut actualului proprietar, Ovidiu Gârbacea, multiplu campion național la schi fond, campion universitar și campion balcanic, antrenor al Lotului Olimpic cu rezultate excepționale, care a dorit să organizeze aici competiții sportive, apoi a creat o stațiune - Cheile Grădiștei Moieciu & Fundata, cu mai multe hoteluri care însumează peste 800 de locuri de cazare.
Complexului hotelier Cheile Grădiștei, a cărui construire a început în anul 2006, a devenit o structură ideală pentru turismul de grup. Microstațiunea este construită la 1.300 m altitudine, având un poligon de biatlon, cu pârtii de schi fond. În 2006, Ovidiu Gârbacea a organizat aici, pentru prima oară, Cupa Cheile Grădiştei la schi fond şi biatlon, iar poligonul a intrat în circuitul internaţional cu ocazia Festivalului Olimpic al Tineretului European, în 2013.

Alte piese de rezistență pentru sportivi sunt terenurile de fotbal și de tenis, o imensă sală de sport, echipată perfect pentru antrenamente sau competiții și o arenă de biatlon. Cei care vor să se relaxeze la Cheile Grădiștei au la dispoziție mai multe piscine, saune uscate și umede, jacuzzi cu cromoterapie, masaj cu pietre calde, reflexoterapie și multe altele. Sunt două centre SPA cu facilități diverse. Centrul SPA Fundata este situat lângă patinoar și aici este cea mai mare piscină hotelieră din România, de dimensiunile unui bazin olimpic, dar cu adâncimea adaptată pentru agrement (1,4 -1,5 m).
Toate acestea sunt completate cu distracția și aventura, indiferent de anotimp. Când nu este zăpadă, se pot face drumeții, plimbări cu bicicleta, tiroliană și escaladă, în Aventura parc, iar Sania de vară - Coaster Alpin – a devenit una dintre principalele atracții, în ultimii ani. Când este zăpadă, se poate schia.
Parcuri de aventură, drumeții și distracție
Alte astfel de baze de cazare, cu zone de agrement încorporate, se află în Harghita, unde există și piste de carting, la Cetatea Zetea, parte a resortului Desag. Și acest resort e perfect pentru conferințe și teambuilding, cu zone de activități în aer liber, piscine, centre SPA, terenuri de sport, piste de bob și de karting, pentru grupurile mari, de peste 200 de persoane. Până acum, aici ajungeau mai mult grupuri de copii și schiorii care merg iarna pe pârtiile de la Vărșag. Tot aici, proprietarii se pregătesc să construiască și un Aventura Park, iar acesta va avea dintre cele mai lungi trasee de tiroliană din România.
Cetatea Zetea, acum aproape necunoscută chiar și românilor, urmează să fie pusă în valoare pe modelul celei de la Saschiz, în noul proiect al proprietarilor de la Desag. Locul e situat la 16 kilometri distanță față de pârtia de schi și bobul de vară, dar și la circa 17 kilometri față de parcurile tematice de la Băile Seiche, lângă Odorheiu Secuiesc, unde s-a construit Mini Transilvania - o zonă în care pot fi admirate peste 100 de machete ale celor mai importante monumente istorice din Ardeal și din zonele învecinate.
Toți angajații resorturilor vorbesc acum limba română, iar celor care vor să lucreze în turism li se oferă cursuri speciale de limba română. De exemplu, la Castelul Ugron, din Filiași, renovat și deschis recent pentru turiști, angajările de personal se fac „la pachet” cu învățarea limbii române.