x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii O vacanţă liniştită pe plaje sălbatice

O vacanţă liniştită pe plaje sălbatice

de Oana Antonescu    |    02 Iun 2009   •   00:00
O vacanţă liniştită pe plaje sălbatice
Sursa foto: Oana Antonescu/Jurnalul Naţional

Destinaţie nouă pentru români, Ciprul de Nord oferă turiştilor un melanj cultural şi şansa unui sejur cu adevărat odihnitor

Cipru de Nord sau, mai simplu, Cipru turcesc este o destinaţie de vacanţă prea puţin cunoscută românilor, fiindcă nu s-a aflat, până în acest an, în ofertele agenţiilor de turism.

LINIŞTE. Mai puţin dezvoltată turistic faţă de Cipru grecesc, zona de nord a insulei oferă plaje liniştite, cu nisip fin şi ape de culoarea smaraldului. Nu veţi găsi aici nici discoteci, nici şezlonguri lipite unul de celălalt şi nici hoteluri îngrămădite sau muzică asurzitoare pe plajă. Dacă vă doriţi o vacanţă fără "scurtcircuitări", Cipru de Nord este destinaţia perfectă.

ISTORIE. Cea de-a treia insulă ca mărime din Mediterană (după Sicilia şi Sardinia), cunoscută ca "Insula Afroditei", Cipru a avut parte de nesfârşite războaie, care s-au încheiat, în 1974, prin divizarea insulei în două entităţi: una este Republica Cipru, care ocupă 60% din insulă şi este locuită de ciprioţii greci, iar cealaltă, care ocupă 35% din insulă, este Republica Turcă a Ciprului de Nord, stat recunoscut oficial numai de Turcia şi locuit de ciprioţii turci. 5% din insulă este controlată de Marea Britanie şi ONU, în zona demilitarizată.

Nicosia este capitala ambelor state şi le desparte printr-o zonă de tampon, numită "Linia Verde", controlată de forţele ONU. Nicosia a rămas singura capitală divizată din lume, după căderea Zidului Berlinului.

AMALGAM DE CULTURI. În Cipru de Nord veţi găsi mâncărurile tradiţionale turceşti, muzică turcească şi toate detaliile care definesc apartenenţa la Turcia, până şi pisicile care domnesc la rang de regine. Limba vorbită de ciprioţii turci este, fireşte, turca. Totuşi, pe insula din Marea Mediterană se regăsesc influenţe culturale dintre cele mai variate: greceşti, romane, bizantine, veneţiene, otomane şi chiar britanice.

Aţi putea întâmpina ceva probleme de orientare în Cipru de Nord, fiindcă fiecare oraş are trei nume distincte: unul turcesc, unul englezesc şi unul grecesc.

 

Util:

Ł) TRANSPORT. Din Turcia se poate ajunge în Cipru de Nord în două ore cu feribotul.
Ł) CAZARE. Un sejur în Cipru de Nord este mai ieftin decât în Turcia sau în Ciprul grecesc. Însă nu veţi găsi aici servicii all-inclusive, ci doar demipensiune.
Ł) CASH. Moneda oficială a Ciprului de Nord este lira turcească. Puteţi plăti şi cu euro, dar veţi primi rest lire turceşti, iar cursul nu este cel mai avantajos.
Ł) ATENŢIE, ŞOFERI! Dacă închiriaţi o maşină trebuie să ştiţi că volanul se află pe partea dreaptă.
Închirierea unei maşini costă 20 de euro pe zi, însă trebuie să plătiţi o garanţie pe trei zile. Nu puteţi trece graniţa spre Cipru grecesc cu o maşină închiriată.

 

Obiective turistice
PATRIMONIU
Peste jumătate din patrimoniul istoric şi arhitectural al insulei se află în Ciprul de Nord. Mănăstirea ortodoxă Bellapais, Biserica Sf. Paul, Biserica Sf. Barnabas, Palatul Veneţian, Catedrala Sf. Nicolae (foto), ruinele Salamis, Castelele Kyrenia, Kantara şi Sf. Hilarion sunt doar câteva dintre obiectivele turistice ale zonei de nord a Insulei Afroditei.

Kyrenia (foto), situat în nord-vestul Ciprului, este unul dintre cele mai frumoase porturi cipriote. În apropierea Capului Andreas, în nordul extrem al insulei, se află o rezervaţie cu 1.000 de măgăruşi sălbatici şi mai multe plaje neamenajate, cu kilometri întregi de nisip fin, auriu şi ape limpezi.

×
Subiecte în articol: cipru nord cipru nord cipru de nord