x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Oameni din Londra

Oameni din Londra

de Catalin Pruteanu    |    09 Aug 2009   •   00:00
Oameni din Londra
Sursa foto: Cătălin Pruteanu/

E oraşul cu cea mai mare populaţie din Europa, după Moscova, cu cele mai frumoase parcuri şi cu oameni care-şi beau berea în picioare în faţa puburilor sau pe malurile Tamisei.



Dimineaţa. După figura senină pe care o au pe drumul spre staţia de metrou, îţi vine greu să crezi că londonezii se duc "la muncă". Şi e şi mai greu să crezi că tocmai au mâncat un "English breakfast", pentru că, după o farfurie plină de şuncă prăjită, ciuperci prăjite, cârnaţi prăjiţi, fasole, roşii, pâine prăjită, toate înotând în grăsime, îţi este destul de greu să te deplasezi pe propriile picioare. Şi totuşi, restaurantele din capitala Angliei se întrec în oferte de En­glish breakfast şi au şi clienţi. Turişti masochişti, desi­gur.

La prânz. Londonezul obişnuit mănâncă la prânz sandvişuri şi salate cumpărate din supermarketuri şi fastfood-uri. În pauza de masă merge în parc, se aşază pe iarbă (în mod inexplicabil, chiar dacă nu există conceptul interzicerii călcatului pe iarbă, Marea Britanie se încăpăţânează să nu se ducă de râpă), se descalţă, îşi savurează mâncarea, citeşte şi ascultă muzică (la căşti, nu la difuzorul telefonului). În Londra, parcurile sunt făcute pentru oameni, nu invers. În afara parcurilor regale uriaşe ca Richmond Park (955 de hectare), Hyde Park (142 ha), Kensington Gardens (11 ha) sau Regent's Park (166 ha), zonele rezidenţiale sunt presărate cu o multitudine de zone verzi care le fac locuitorilor viaţa mai plăcută şi mai sănătoasă. Pe iarbă stau oameni de afaceri în costume sobre, fete care se bronzează în sutien (nimeni nu încearcă să le "agaţe" şi nimeni nu se gândeşte că s-au dezbrăcat pentru a încerca să agaţe pe cineva), muncitori cu cască de plastic, mame şi copii, se joacă fotbal, cricket, se citeşte şi se bea bere.

Seara. Pe la 5 după-amiaza, când închid definitiv uşa biroului, londonezii se îndreaptă către casele la care vor ajunge, de fapt, pe la 11-12 noaptea. Drumul către casă trece pe la pub. Sau prin faţa lui. Londonezii se strâng la un pahar pe trotuar, în picioare sau aşezaţi pe bordură, în faţa localului. Consumul de alcool în spaţii publice, inclusiv pe stradă, e legal, dar fumatul în baruri şi restaurante e strict interzis.

SPECTACOLE ÎN AER LIBER
Trafalgar Square, piaţa celebră pentru columna în vârful căreia se află statuia amiralului Nelson, este locul în care autorităţile locale le oferă londonezilor de multe ori spectacole. La sfârşitul lunii trecute, mii de oameni s-au adunat aici pentru a vedea, pe un ecran uriaş, Traviata, transmisă în direct de la Royal Opera House, iar organizatorii le-au împărţit gratuit celor câtorva mii de spectatori perniţe gonflabile. Printre spectatori au fost şi două distinse doamne, care au vrut să cineze pe muzică de Verdi. Şi-au desfăcut măsuţa şi scaunele pliante, au scos casoletele cu mâncare şi au destupat sticla de vin adusă de acasă. Un gest mai puţin obişnuit, chiar şi la Londra, însă un motiv în plus de distracţie pentru ceilalţi spectatori, care n-au pierdut ocazia de a le fotografia pe cele două femei nonconformiste.

×
Subiecte în articol: destinaţii turistice