x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Cum poți obține un pașaport. Acte necesare și perioada de eliberare a documentului de călătorie

Cum poți obține un pașaport. Acte necesare și perioada de eliberare a documentului de călătorie

de Redacția Jurnalul    |    12 Sep 2023   •   13:00
Cum poți obține un pașaport. Acte necesare și perioada de eliberare a documentului de călătorie

Pașaportul este necesar pentru turiștii care vor să călătorească în statele din afara UE. În țările intr-comunitare, românii au nevoie doar de cartea de identitate. 

Pentru eliberarea pașaportului sunt necesare mai multe documente. Astfel că este nevoie de cartea de identitate, certificatul de naștere, pașaportul anterior, dacă există, dar și de achitarea unei taxe cuprinsă între 234 - 258 de lei. 

De asemenea, minorii sub 14 ani au nevoie de pașaport indiferent de țara unde călătoresc și de acordul ambilor părinți sau al celui care deține tutelă unică.

Programarea se poate face online la unul dintre sediiile Serviciului de Pașapoarte pentru a evita cozile. Totodată, întârzierea poate determina pierderea programării. 

Eliberarea unui pașaport în străinătate se face la misiunile diplomatice sau la oficiile consulare ale României.

În general, timpul necesar pentru eliberarea documentului de călătorie este de 5 zile lucrătoare dacă cererea este depusă în țară, în 45 de zile lucrătoare dacă cererea este depusă într-unul din statele UE și de 60 de zile lucrătoare într-o țări extra-comunitară, scrie observatornews.ro.

Înainte să pleci în călătorie trebuie să te informezi dacă ai nevoie de viză, emisă de ambasada ori consulatul țării respective, ori o poți obține la frontiera statului respectiv. 

 

×
Subiecte în articol: paşaport călătorie