x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Positano, o destinaţie turistică pentru romantici

Positano, o destinaţie turistică pentru romantici

de Magda Cristina Ursache    |    28 Iun 2010   •   00:00
Positano, o destinaţie turistică pentru romantici

Positano, oraş situat în centrul Coastei Amalfi, este una dintre locaţiile cele mai romantice din Italia, cot la cot cu Veneţia sau Verona. Priveliştile sale răpitoare au inspirat chiar şi producătorii de film de la Hollywood, în producţii precum "Doar tu" (Only you, 1994) sau "Sub soarele Toscanei" (Under the Toscan Sun, 2003), care au decis că nu este loc mai potrivit pentru filmarea unei iubiri decât Positano.

Construit pe verticală, pe versantul unei stânci, oraşul pare o enclavă coborând agale spre apele albastre ale Coastei Amalfi. Positano a început ca un sat mic de pescari, înfruntând greutăţile apelor şi sfredelind stânca dură a coastei, modelând-o după nevoile locuitorilor. Oraşul a continuat să înflorească, devenind unul dintre cele mai importante porturi ale Republicii Amalfi în perioada medievală, pentru ca apogeul să fie atins în secolele XVI-XVII. La sfârşitul secolului al XIX-lea însă Positano s-a confruntat cu o criză: emigrarea masivă a locuitorilor, lăsând oraşul uitat şi părăsit. Dar frumuseţea naturală a locului nu avea cum să fie ignorată. Astfel, prin anii '50 oraşul a fost din nou populat de scriitori şi artişti pentru care locul a reprezentat o adevărată sursă de inspiraţie. Coloritul pastelat al caselor dispuse pe diagonală, precum şi natura colorată şi înviorătoare creează o atmosferă pitorească de pe urma căreia artiştii au profitat din plin. Astăzi este o staţiune foarte modernă - şi la modă - care păstrează încă farmecul secolelor trecute.

Frumuseţea locului nu este singurul lucru care atrage mii de turişti în fiecare an. Chiar vizavi de Positano, pe mare, se află Li Galli, cele trei insule considerate a fi reşedinţa sirenei mitice din Odiseea lui Homer, cea care, cu cântecul său, a încercat să-l ademenească pe Ulysse.


CUMPĂRĂTURI
Positano nu este doar un loc frumos şi romantic, în care să vă plimabaţi şi să faceţi poze. Aici trebuie neapărat să faceţi cumpărături! De-a lungul străzii Cristofor Columb sunt aliniate cuminţi buticuri şi magazine care aşteaptă să le păşiţi pragul. Multe dintre aceste buticuri au un cuvânt important de spus în lumea modei italiene şi internaţionale, iar vizitarea buticului cu produse de modă locale - Positano Moda - este un "must do". Este, de asemenea, un loc foarte bun pentru a cumpăra sandale şi încălţăminte de foarte bună calitate, confecţionate chiar în oraş. Şi dacă vreţi ceva mai special, puteţi chiar da comandă de o pereche de pantofi creaţi anume pentru dumneavoatră, pe care cizamarii vi-i pot confecţiona în timp ce sorbiţi liniştit un Limoncello.

Limoncello este o băutură alcoolică de lămâie, foarte populară pe Coasta Amalfi. Iar unul dintre motivele pentru care este băutura preferată a coastei este multitudinea lămâilor din zonă. Deci dacă tot sunteţi la cumpărături, adăugaţi pe listă, pe lângă hainele "haute couture" şi câteva lămâi. Ceramica pictată cu lămâi este şi ea foarte populară în zonă şi poate constitui un foarte bun suvenir de pe coastă, numai bun de adus familiei sau prietenilor.


UNDE TE POŢI CAZA
Datorită climei sale blânde, Positano poate fi vizitat pe tot parcursul anului, deşi sezonul de vârf este între aprilie şi octombrie.

Cel mai apropiat aeroport este Neapole, iar cele mai bune metode de a ajunge în oraş sunt cu barca sau cu autobuzul. Drumul care duce spre Positano este unul foarte dificil pentru a circula cu maşina proprie şi locurile de parcare sunt foarte puţine, deşi unele hoteluri oferă această posibilitate. Aşa că cea mai simplă variantă rămâne tot autobuzul, pe care îi puteţi lua de la Sorrento sau Salerno, ambele oraşe fiind la distanţă mică de Napoli, cu trenul. Există şi feriboturi zilnice care fac legătura între Sorrento şi Positano sau între Salerno şi Amalfi.

În ceea ce priveşte oraşul, cel mai bine este să mergeţi pe jos, deoarece majoritatea străzilor din Positano reprezintă o mare zonă pietonală. Strada principală - impropriu numită "stradă", fiind formată în principal din scări - duce în jos, prin oraş la plajă. Dacă aveţi bagaje şi nu ştiţi cum să ajungeţi cu ele la hotel, ar trebui să ştiţi că la începutul zonei pietonale sunt persoane special angajate care vă ajută. De la Positano puteţi vizita sate şi plaje din împrejurimi, fie pe jos, fie cu taxiurile de apă care merg de-a lungul coastei..

Palazzo Hotel Murat este unul dintre hotelurile cele mai romantice din Positano. Hotelul de 4 stele se află într-o clădire istorică din centrul Positano şi oferă o minunată privelişte asupra oraşului şi a mării. Pentru o opţiune cu un preţ mai mic, încercaţi pensiunile turistice, Casa Guadagno, fiind foarte apreciată de turişti, pe TripAdvisor.

×
Subiecte în articol: descoperĂ... italia