x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Puiul pe care Napoleon l-a mâncat la Marengo

0
Autor: Tudor Cires Simona Lazar 29 Noi 2009 - 00:00
Puiul pe care Napoleon l-a mâncat la Marengo
Vezi galeria foto

După victoria repurtată la Marengo, în faţa armatei austriece, Napoleon I şi-a botezat astfel calul şi... câteva preparate culinare.



Uniforma de general de divizie pe care Napoleon Bonaparte a purtat-o în timpul celebrei bătălii de la Marengo (1800), când a repurtat o strălucită victorie asupra austriecilor, poate fi admirată acum într-una dintre sălile Musée de l'Armée din Paris. La câţiva paşi distanţă faţă de acest exponat, vizitatorii se opresc încântaţi dinaintea unui cal împăiat, cu părul tocit şi îngălbenit de timp. Este Marengo, calul lui Napoleon, care a fost botezat astfel tocmai pentru a marca momentul istoric pe care îl pomeneam. Numele micuţei localităţi din Piemont (Italia) - unde armatele franceze au reuşit atât de bine să impună strategia de luptă napoleoneană - a mai fost dat, în acelaşi an 1800, unui târguşor din Franţa (care îl poartă, cu onoare, până azi).

Ulei în loc de unt
Vă veţi fi întrebând de ce pomenim despre război într-o pagină de gastronomie. Ei bine, pentru că şi soldaţii mănâncă. Fără a fi un mâncăcios sau un sclifosit, lui Napoleon nu putem spune că nu-i plăceau mâncărurile rafinate. Însă cum şi-a început cariera militară de jos - este celebră zicerea referitoare la el: orice caporal poartă în raniţă bastonul de mareşal; căci se ştie despre el că a început prin a fi un caporal ambiţios - era obişnuit cu toate restricţiile alimentare de pe front. Aşa că n-a avut nimic de obiectat când, imediat după luptă, bucătarii i-au adus felurile de mâncare preferate - un pui cu sos şi un ragut de viţel - folosind în loc de unt ulei obişnuit. Iar de atunci, cele două reţete au fost botezate "Pui Marengo" şi "Viţel Marengo". Istoria, foarte pe scurt, o relatează şi Constantin Bacalbaşa, în cartea sa de bucate "Dictatura gastronomică. 1.501 feluri de mâncare" (reeditată recent de Editura Cartex). "Pui Marengo. Iată o mâncare delicioasă. După bătălia de la Marengo, câştigată de francezi asupra austriecilor, bucătarul lui Napoleon I a văzut că nu are unt spre a-i pregăti mâncarea. Atunci s-a servit de untdelemn."

Acum, fie vorba între noi, de câte ori nu vi s-a întâmplat şi dvs. ca din raţiuni practice sau economice să înlocuiţi un ingredient cu altul. Numai că... n-a fost nici un Napoleon prin preajmă, ca să vă facă reţeta celebră.

Reţetă napoleoneană
Acum, că v-am stârnit, cu siguranţă că vă doriţi să aflaţi cum se pregătesc mâncărurile cu care Napoleon a sărbătorit victoria de la Marengo. Iată cum prezintă C. Bacalbaşa modul de preparare: "Înfierbântă într-o cratiţă vreo cinci linguri de untdelemn, un căţel de usturoi strivit, piper şi sare. Puiul taie-l în bucăţi. Aşază-le în cratiţă treptat. Mişcă-le cu furculiţa timp de cel puţin o jumătate de oră, până ce s-au rumenit. În altă cratiţă a fiert, în timpul acesta, un pahar de vin alb cu puţină ceapă, un căţel de usturoi, pătrunjel, câteva ciuperci, totul tocat mărunt, piper şi zeamă de carne. Pune şi două linguri din untdelemnul în care a fiert puiul. Scoate bucăţile de pui pe farfurie şi toarnă sosul deasupra".

Citeşte mai multe despre:   bucătăria lumii

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Cititul ne relaxează și ne salvează de panică

Cititul ne relaxează și ne salvează de panică
Galerie Foto În perioada de carantină s-au înregistrat creșteri la vânzările de carte prin comenzi online. Mulți dintre cei care lucrează de acasă au ales să-și umple timpul de după program cu lectură de calitate,...

Rețete de cozonaci și pască din Moldova, bune de încercat acasă

Rețete de cozonaci și pască din Moldova, bune de încercat acasă
Galerie Foto Deși par la fel, cozonacii tradiționali sunt diferiți de la o zonă a țării la alta. Dacă astăzi sunt căutați cozonacii cât mai pufoși, rețeta tradițională din Moldova și din Bucovina este pentru cozonaci...

Cum se poate prepara o friptură fragedă de miel

Cum se poate prepara o friptură fragedă de miel
Natura a reînviat, grădinile s-au umplut de zarzavaturi, organismul uman simte nevoia să revină la alimentația bazată pe verdețuri și, după 40 de zile de post, în care oricum mesele sunt bazate mai mult pe...

Dezvăluiri șocante ale lui Duffy: Am fost drogată, violată şi ţinută captivă timp de mai multe zile

Dezvăluiri șocante ale lui Duffy: Am fost drogată, violată şi ţinută captivă timp de mai multe zile
Cântăreaţa galeză Duffy a povestit despre calvarul prin care a trecut: a fost răpită, drogată şi violată timp de patru săptămâni. Aceasta este pentru prima dată când artista a oferit detalii despre...

Viața la țară: peisaje de vis și internet de mare viteză

Viața la țară: peisaje de vis și internet de mare viteză
Galerie Foto Satele din România nu mai sunt așa cum le știam cu 20 de ani sau chiar cu 10 ani în urmă. Multe localități din țara noastră au drumuri asfaltate, electricitate, alimentare cu gaze naturale, apă curentă și...

Apel al Uniunii Europene de Radio și Televiziune

Apel al Uniunii Europene de Radio și Televiziune
Uniunea Europeană de Radio și Televiziune a făcut un apel la guverne să nu profite de măsurile de urgență luate de criza coronavirus pentru a restrânge libertatea de expresie, libertatea mass-media și...

Un celebru designer italian a decedat din cauza infecției cu coronavirus

Un celebru designer italian a decedat din cauza infecției cu coronavirus
Designerul de încălțăminte de lux, Sergio Rossi, a murit la vârsta de 85 de ani,din cauza infecției cu coronavirus, a anunţat primarul localităţii unde s-a născut, transmite AFP. Acesta era...

(P) Recomandarea săptămânii: Ingrediente pentru mâncăruri sofisticate, cu „atestat” de la clienți

(P) Recomandarea săptămânii: Ingrediente pentru mâncăruri sofisticate, cu „atestat” de la clienți
Bazarul cu bunătăți orientale, condimente, fructe uscate sau confiate, nuci, alune, semințe și alte minunății poate fi găsit acum, foarte ușor, în mediul online. Magazinul de condimente din Piața Obor, din...

Peste 4 milioane de Euro s-au strâns pânã acum în cadrul Teledonului Români Împreunã 48.000 de mãşti au plecat deja spre Spitalul Judeţean din Suceava

Peste 4 milioane de Euro s-au strâns pânã acum în cadrul Teledonului Români Împreunã  48.000 de mãşti au plecat deja spre Spitalul Judeţean din Suceava
Solidaritatea poate salva România, iar acest lucru este confirmat de fiecare sumã nouã de bani care ajunge zilele acestea în conturile Fundaţiei Mereu Aproape, în urma Teledonului Români Împreunã, cea mai...

Pasionaților de paste, totul e mai ușor când gătiți cu pasiune!

Pasionaților de paste, totul e mai ușor când gătiți cu pasiune!
Cum vă sună: macaroane cu șuncă și sos de roșii, tăiței vego, fusilli cu salatã mediteraneeană, cous-cous cu telemea și broccoli, supă cu pătrate mici, fidea cu legume și cașcaval, fusilli cu brânză de...

Viața e frumoasă și sănătoasă, chiar în izolare

Viața e frumoasă și sănătoasă, chiar în izolare
Galerie Foto Mulți dintre cei care stau în casă în această perioadă au reușit să transforme situația de criză în oportunitate și transmit zilnic mesaje mobilizatoare pentru semenii lor. Lucrul cu cei mici, pentru...

Rețeta sosului de merișoare de la Ikea

Rețeta sosului de merișoare de la Ikea
După rețeta cunoscutelor chifteluțe de la Ikea, urmează și cea a sosului de merișoare. "4 căni de merișoare, 1 cană cu zahăr, 1/2 cană cu apă. Se spală și se scurg merișoarele, se pun...

Delicii culinare din Delta Dunării: istoria faimosului Storceac de sturion

Delicii culinare din Delta Dunării: istoria faimosului Storceac de sturion
Galerie Foto Mulți iubitori ai Deltei Dunării au mâncat, cel puțin o dată, storceac. Rețeta a fost făcută celebră de Radu Anton Roman, deși a schimbat-o puțin, modificându-i și numele, în „storceag”. Astăzi,...

Ambasada Suediei oferă o rețetă secretă de chifteluțe

Ambasada Suediei oferă o rețetă secretă de chifteluțe
Pentru a veni în sprijinul românilor care sunt obligați să stea în casă, în această perioadă, dar și pentru a-și face cunoscută oferta culinară, Ambasada Suediei a publicat rețeta unor chifteluțe celebre,...

Au început primele demersuri cu banii obţinuţi în urma teledonului Români Împreunã organizat de Antena 1, Antena Stars, Happy Channel, ZU TV, Antena 3 şi Fundaţia Mereu Aproape

Au început primele demersuri cu banii obţinuţi în urma teledonului Români Împreunã organizat de Antena 1, Antena Stars, Happy Channel, ZU TV, Antena 3 şi Fundaţia Mereu Aproape
Galerie Foto La nici 24 de ore de la încheierea teledonului Români Împreunã, difuzat simultan pe 5 canale tv, Antena 1, Antena Stars, Happy Channel, ZU TV si Antena 3, vreme de 6 ore, au început deja primele demersuri cu banii...
Serviciul de email marketing furnizat de