x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Satul lui Badea Cârțan împlinește 550 de ani

Satul lui Badea Cârțan împlinește 550 de ani

de Diana Scarlat    |    21 Iun 2023   •   15:27
Satul lui Badea Cârțan împlinește 550 de ani

În weekend, Comuna Cârțișoara, locul în care a trăit celebrul personaj istoric Badea Cârțan, va sărbători prima atestare documentară a localității care împlinește 550 de ani. Locuitorii comunei și turiștii care se află pe Transfăgărășan, la Bîlea sau la Sibiu sunt invitați la trei zile de festival, cu tărg de produse tradiționale și degustări de preparate din gastronomia locală.

Badea Cârțan a intrat în istorie ca omul care a adus cartea românească peste munți, în Ardeal, într-o perioadă în care românii nu aveau voie să citească în limba română. Legenda spune că el ar fi mers pe jos până în Italia, la Roma, unde ar fi adormit lângă Columna lui Traian, iar italienii ar fi exclamat că e „un dac coborât de pe columnă”.

Festivalul „DE 550 DE ANI, CÂRȚIȘOARA!” este organizat de Primăria și Consliliul Local Cârțișoara, fiind cofinanțat de Consiliul Județean Sibiu. De vineri până duminică, în perioada 23-26 iunie 2023, acasă la Badea Cârțan vor fi spectacole organizate în onoarea tradițiilor și obiceiurilor comunității din Cârțișoara.

„Este un eveniment cultural care va imbina tradițiile încă vii din zona noastră cu un simpozion științific, dar și cu degustare de produse din gastronomia locală, la târgul de produse, tradiții și obiceiuri, cu parade ale portului popular și cu un amplu spectacol folcloric. La acest eveniment vor participa ansambluri populare tradiționale din zonele reprezentative ale județului Sibiu. Vineri, localnicii și vizitatorii Comunei Cârțișoara sunt invitați la Târgul de produse și tradiții locale care își așteaptă învitații în feicare zi a evenimentului, până duminică”, spun organizatorii.

Vor participa gospodari, meșteșugari și producători din toate regiunile Sibiului și din afara județului, care își vor oferi produsele pentru degustare, la Muzeul Badea Cârțan, din centrul localității. Sâmbătă, elevi ai școlilor din Cârțișoara și invitați ai lor din alte regiuni vor participa la activități de ecologizare.

În continuarea programului, va avea loc un simpozion în care se va vorbi despre istoria comunei Cârțișoara, care apare menționată pentru prima oară în izvoarele istorice cu 550 de ani în urmă. 

Duminică, cea de-a treia zi a festivalului, pe lângă Târgului de produse tradiționale cu degustări, va avea loc un amplu spectacol folcloric, pe scena amplasată în Lunca dintre sate.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: Comuna Cârțișoara badea cartan