x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Schimbari de clima - Caldura mare, mon cher!

Schimbari de clima - Caldura mare, mon cher!

de Anca Alexe    |    19 Feb 2006   •   00:00
Schimbari de clima  - Caldura mare, mon cher!

Secolul al XX-lea a fost cel mai calduros din ultimii 1.200 de ani. Cei care se ocupa cu studiul fenomenelor extreme sustin ca incalzirea globala va reprezenta motivul principal al schimbarilor climatice.

Potrivit cercetatorilor, cresterea temperaturii se inregistreaza cu precadere in emisfera nordica. "Cea mai importanta caracteristica este raspandirea geografica a caldurii de la jumatatea secolului al XX-lea", mentioneaza autorii articolului dat publicitatii de revista Science. Studiul, realizat de profesorii Timonthy Osbourne si Keith Briffa din cadrul Universitatii de Stiinte Ambientale din Marea Britanie, se refera la efectul de sera. Oamenii ard in continuare combustibili fosili (carbune, titei si gaze naturale). Urmarea este fireasca: pamantul nu-si mai poate distribui caldura in mod satisfacator (efectul de sera), iar planeta se incalzeste din ce in ce mai repede.

CRESTERE. "Modelele climatice pe calculator corespund previziunilor. De aceea, incalzirea rapida observata face urgente discutiile in privinta modului in care pot fi reduse emisiile cu efect de sera atmosferica", au afirmat reprezentantii Agentiei NASA.

Aceste emisii au crescut cu 2% in SUA in 2004, potrivit ultimelor date publicate in decembrie de Departamentul american pentru Energie. Gazele emise in atmosfera au totalizat 7,12 milioane de tone, fata de 6,98 milioane in 2003. Pentru secolul al XXI-lea este prognozata o crestere a temperaturii globale cu trei pana la cinci grade.

RECORDURI. Cel mai calduros an in Europa in aceasta perioada a fost 2003, iar cei mai caldurosi sapte ani din istoria continentului s-au numarat printre ultimii 14 - efectul de incalzire s-a simtit cel mai mult in nord-vestul Rusiei si in Peninsula Iberica.

Cinci dintre anii cu temperaturile cele mai ridicate au fost inregistrati in cursul ultimului deceniu. Precedentul record, foarte aproape de cel din 2005, dateaza din 1998, explica specialistii NASA. Ceilalti ani extrem de torizi din ultimul deceniu au fost 2002, 2003 si 2004. In cursul ultimilor 30 de ani, temperatura medie a Terrei a crescut cu 0,6 grade Celsius si cu 0,8 grade Celsius in ultimii 100 de ani.
×
Subiecte în articol: meditaţie de călătorie