x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Siena, "nepoata” semeţei Roma

Siena, "nepoata” semeţei Roma

de Magda Cristina Ursache    |    28 Iun 2010   •   00:00
Siena, "nepoata” semeţei Roma

Siena este un oraş medieval clasic, renumit în întreaga Toscană pentru piaţetele sale mari, în formă de evantai. Centrul istoric al Sienei, una dintre cele mai vizitate destinaţii turisitce ale Italiei, a fost declarat de UNESCO sit al Patrimoniului Mondial.

Oraşul a fost fondat încă din antichitate, de fiul lui Remus. Da, acel Remus de legendă, al cărui frate, Romulus, a fondat Roma. Cu alte cuvinte, Siena îi vine un fel de nepoată, Romei. Evident atunci că şi Siena avea să aibă un destin măreţ. Însă rândul Sienei la măreţie a venit după perioada de glorie a Romei, în perioada medievală. Perioada de vârf a oraşului a fost situată la sfârşitul secolului al XIII-lea, începutul secolului al XIV-lea, când a fost unul dintre cele mai frumoase oraşe din Europa şi când s-au construit multe din clădirile care stau în picioare şi azi, dând urbei o aură de poveste.

Tocmai de aceea, principalele atracţii turistice sunt de ordin istoric. Iniţial un forum roman, Piazza del Campo, cunoscută şi, mai scurt, sub numele de Il Campo, este inima Sienei, toate străzile medievale, înguste şi întortocheate, ducând inevitabil aici. Pavat cu cărămidă şi încercuit de cafenele, restaurante şi clădiri istorice, Il Campo oferă o privelişte uluitoare. Piaţa mai este cunoscută şi pentru neobişnuita sa formă de evantai.

Şi dacă tot sunteţi aici, se cere să vizitaţi muzeul de artă aflat în interiorul Palazzo Publico şi minunatul "Turn al Mâncăilor": Torre del Mangia. Numele turnului provine de la pimul său binefăcător, Giovanni di Balduccio, poreclit "Mangiaguadagni" din cauza tendinţei sale de a-şi cheltui toţi banii pe mâncare. Având o înălţime de 102 metri, turnul domină piaţa, dar este şi în topul italian al turnurilor, fiind al doilea ca înălţime dintre cele din perioada medievală.

Piazza del Duomo este un alt evantai medieval ce adăposteşte unul dintre cele mai bune exemple de arhitectură romanescă din întreaga Italie. Impresionantă la "Duomo di Siena" este faţada în alb-negru cu complicate sculpturi şi statui. Pardoseala de marmură este decorată cu o serie de imagini încrustate.


CAI ŞI CURSE
Cel mai important eveniment al anului din agenda Sienei este mult îndrăgitul festival "Il Palio di Siena", o cursă de cai ce are loc în Piazza del Campo de două ori pe an, pe 2 iulie şi pe 16 august. Cursa se ţine între îngrijitorii de cai din diverse cartiere ale oraşului, fiind extrem de competitivă. Câştigarea Palio este o onoare foarte mare, care aduce cartierului din care face parte învingătorul un plus de respect. Deşi uneori este riscant, atât pentru cal, cât şi pentru călăreţ, Il Palio a intrat în sângele sienezilor, care îl consideră a fi una dintre mândriile oraşului, la fel de important ca un derby la fotbal. Această importanţă este dată şi de faptul că în interiorul muzeelor din Siena se află o mulţime de tablouri reprezentând câştigători ai concursului, întrucât în fiecare an un artist este chemat să imortalizeze cursa. Evenimentul a ajuns acum să fie unul dintre cele mai aşteptate din Italia, fiind difuzat anual la televiziunea naţională.


CE ŞI CUM
Siena se află în inima Toscanei, la 60 de kilometri sud de Florenţa şi la doar 200 de kilometri distanţă de Roma. De aici faceţi cam 2-3 ore de mers cu trenul, iar din Milano ajungeţi cam în 3-4 ore. Cele mai apropiate aeroporturi sunt la Florenţa şi Pisa şi puteţi ajunge la Siena cu trenul sau autobuzul. Traficul auto este limitat în interiorul zidurilor oraşului, mai ales în zona veche, dar există locuri de parcare în afara centrului.
Cele mai multe hoteluri se găsesc în afara centrului vechi al oraşului, dar puteţi ajunge foarte repede pe jos până în Piazza del Campo unde se găseşte şi centrul de turism.

×
Subiecte în articol: descoperĂ... italia