x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Vacanță la cele mai spectaculoase saline din țară

Vacanță la cele mai spectaculoase saline din țară

de Oana Portase    |    20 Dec 2016   •   20:00
Vacanță la cele mai spectaculoase saline din țară
Sursa foto: GINA STEFAN / AGERPRES FOTO

România are multe saline ce oferă vizitatorilor nenumărate variante de tratament. În ultimii ani, acestea au fost promovate intens pentru a atrage și turiștii care nu urmăresc neapărat să facă salinoterapie. Curiozitatea și ocazia unică de a ajunge la zeci sau sute de metri adâncime atrag tot mai mulți vizitatori către astfel de obiective inedite. Turiștii care ajung în apropierea salinelor coboară măcar o dată în subteran pentru o vizită spectaculoasă.

Salinoterapia înseamnă inhalarea de aerosoli salini prin petrecerea timpului în interiorul minei. Aerosolii sunt micro-particule aflate în suspensie într-un mediu gazos. Terapia este indicată în special celor cu probleme respiratorii, dar este benefică și pentru creșterea imunității. Salinoterapia este un tratament acceptat mai ușor de copii, medicamentele fiind înlocuite cu joaca într-un spațiu inedit. În trecut, salinele nu aveau prea multe dotări și puteau fi chiar plictisitoare însă multe dintre ele au răspuns nevoii de confort a turiștilor și au în prezent dotări pentru toate gusturile: de la spații de joacă pentru copii, până la internet wireless pentru adulți. Cu timpul, salinele s-au transformat din baze de tratament în adevărate destinații turistice. Accesul în interior se face foarte ușor, iar prețurile sunt pentru toate buzunarele.

 

Salinele sunt un mod inedit de petrecere a timpului liber și constituie puncte de atracție în orice perioadă a anului, la zeci sau sute de metri adâncime. Dumitru Matei, director general SNS S.A.

 

Spectacol la sute de metri adâncime

Salina Turda este una dintre cele mai spectaculoase mine de sare din România și este un adevărat magnet pentru turiștii din întreaga lume. Polonezi, nemți, ruși, slovaci, maghiari, spanioli și mulți alți străini au coborât să viziteze micul oraș de sare. Salina Turda se află la 30 de kilometri de Cluj-Napoca și la doar cinci kilometri de orașul Turda. Accesul se face pe o scară luminoasă ce te duce într-o galerie de aproape 200 de metri, iar de acolo turiștii au două opțiuni: liftul cu pereți de sticlă sau scările din lemn ce coboară 13 etaje. Odată ajunși jos, vizitatorii parcă intră într-un mic oraș plin de distracții. Bănci, locuri de joacă, mese de biliard, o roată uriașă ce face o rotire completă în opt minute, bowling, amfiteatru, locuri de repaus. Adevărata surpriză este lacul pe care turiștii se pot plimba timp de 20 de minute cu bărcuțe închiriate. Temperatura din interior este de 10 grade, iar vizitatorii trebuie să vină îmbrăcați corespunzător, altfel nu vor rezista frigului. Față de alte saline din țară care depind de autobuzele cu program, ieșirea din salina Turda se poate face oricând.

INDICAȚII TERAPEUTICE

Afecțiuni O.R.L

astm bronșic, bronșita cronică și asmatiformă, sinuzita, rinita, răceli sezoniere, emfizem pulmonar, tuse convulsivă, tuse tabagică, laringită, faringită, amigdalită cronică, bisinoza, silicoza, otita, infecții ale urechii, apnee;

Afecțiuni ale sistemului nervos

rezistența scăzută la stres, oboseala cronică, insomnie, nevroze, stări depresive, anxietate;

Afecțiuni dermatologice

dermatite alergice, dermatite atopice, psoriazis, eczeme, acnee;

Alte afecțiuni

dereglări metabolice, disfuncții tiroidiene și digestive, tabagism, sedentarism;

 

Dacă vreți să faceți salinoterapie, este indicat să coborâți în salină zilnic timp de măcar o săptămână și să vă petreceți acolo câteva ore. Aerosolii sunt extrem de benefici pentru organism și sistemul imunitar, însă există și o serie de contraindicații. Așa că înainte să coborâți în subteran, mai bine apelați la un medic care vă poate indica și salina potrivită pentru afecțiunea de care suferiți.

 

CONTRAINDICAȚII

insuficiență respiratorie;

cancer bronho-pulmonar;

tuberculoza pulmonară

micoze pulmonare;

cardiopatie ischemică;

hipertensiune arterială;

insuficiență cardiacă;

angina pectorală;

boli neoplazice;

epilepsie;

hipertiroidie;

sarcină;

 

Microclimat imposibil de reprodus

Societatea Națională a Sării administrează mai multe saline din țară și are printre obiectivele principale promovarea acestor mine pentru toate tipurile de turism, nu doar cel de tratament. Astfel, salinele s-au transformat în adevărate orășele subterane unde vizitatorii nu se pot plictisi în cele câteva ore petrecute acolo. „SNS S.A. promovează salinele ca destinații turistice, oferind vizitatorilor un mod de a evada din haosul urban într-o lume subterană deosebit de spectaculoasă și de a se bucura de aerosolii salini. Salinele sunt ele însele o atracție turistică prin spectaculozitatea spațiilor subterane rezultate în urma exploatării zăcămintelor de sare și oferă un microclimat unic, imposibil de reprodus la suprafață: temperatură constantă de 12 – 15 grade Celsius, umiditate ambientală de 50 – 65%, presiune ușor crescută, viteză redusă a curenților de aer.”, explică pentru Jurnalul Național, Dumitru Matei, director general al Societății Naționale a Sării.

 

Galeriile din Praid,  magnet pentru turiști

Salina Praid din județul Harghita este alt magnet pentru turiști, fiind o salină extrem de bine amenajată, unde turiștii pot participa la diverse evenimente, festivaluri sau spectacole de teatru. Galeriile din Praid cuprind și spații dedicate artei, o biserică, un muzeu dedicat sării și mineritului și multe spații de joacă. În Praid există semnal de telefonie mobilă și internet wireless. Pentru cei mici, Praid este un adevărat parc de distracții, în subteran fiind amenajate spații pentru cățărare și alte jocuri de aventură.

 

“Unul dintre segmentele majore de vizitatori cărora ne adresăm sunt copiii în grupuri organizate de instituțiile de învățământ sau cu familia și tinerii în general. În acest sens, societatea pune accent pe dezvoltarea spațiilor destinate jocurilor și practicării sporturilor în subteran, iar la suprafața salinelor, SNS S.A. a amenajat ștranduri cu apă sărată (Salina Cacica, Salina Târgu Ocna și Salina Praid). Ştrandul de la Praid a fost modernizat și extins prin realizarea unei investiții de 1,5 milioane de euro și dispune în prezent de 3 bazine cu apă sărată, punct sanitar, restaurant cu autoservire, trei baruri din care unul în bazinul principal, magazin cu articole de plajă și suveniruri.”, mai spune directorul Societății.

 

CONFORTUL DIN MINELE DE SARE

Locuri de joacă pentru copii, leagăne, balansoare, tobogane gonflabile și piste de karting;

Mese de biliard și tenis de masă, air-hockey;

Terenuri pentru sporturi (baschet, tenis, badmington, minifotbal, volei);

Spații pentru odihnă și relaxare cu șezlonguri, fotolii și mese;

Magazine de suveniruri;

Cafenele și restaurante;

Lăcașuri de cult cu hramul Sf. Varvara – protectoarea minerilor;

Lacuri saline de interior;

Acoperire de telefonie mobilă și wireless (Praid, Târgu Ocna);

Puncte de prim-ajutor;

TV și mini-cinematografe;

 

Aventură printre pereții de sare

Salina Ocnele Mari din județul Vâlcea este printre cele mai mari din țară, având o suprafață de peste 20.000 de metri pătrați. Mina a fost renovată în ultimii ani, iar spațiul generos oferă nenumărate atracții pentru vizitatori. Cei mici pot face chiar și carting în subteran, dar nu cu mașini motorizate, ci cu unele cu pedale. În interiorul salinei se mai află o biserică, un muzeu, terenuri de sport și restaurant.

Salina Slănic Prahova este și ea în topul salinelor mari din țară. Se află în apropierea stațiunii balneo-climaterice cu același nume. Slănic Prahova este o destinație importantă pentru turismul de tratament din regiune. Baza turistică din subteran este la fel de impresionantă pentru cei mici, dar și pentru adulți ca și la alte mari saline din țară. În inima Moldovei se află și Salina Târgu Ocna, extrem de cunoscută și vizitată de turiștii din acea zonă. Turiștii pot juca biliard, ping pong, șah sau pot face diverse activități fizice.

 

Aproape toate salinele din țară au angajați care se ocupă și de mișcarea fizică a vizitatorilor. Copiii, dar și adulții, pot participa la o oră de educație fizică în subteran.

De asemenea, toate salinele au puncte de prim-ajutor și personal gata să intervină în situații neprevăzute.

 

Locaţiile gestionate de Salrom

Salina Târgu Ocna – jud. Bacău;

Salina Praid – jud. Harghita;

Salina Ocnele Mari – jud. Vâlcea;

Salina Slănic – jud. Prahova;

Salina Cacica – jud. Suceava;

Accesul în majoritatea salinelor se face cu autobuzul după un anumit program. Copiii sub trei ani au gratuitate, iar în rest biletele costă între 10 și 20 de lei. Salinele oferă și varianta abonamentele pentru turiștii care vor să meargă zilnic la tratament.

 

După renovări și investiții intense, salinele s-au transformat în importante obiective turistice așa că și ofertele de cazare din zonă sunt diversificate. Turiștii pot găsi ușor în apropierea salinelor pensiuni sau hoteluri cu oferte pentru fiecare buzunar.

×