x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Veteran și gentleman, onoare și respect

Veteran și gentleman, onoare și respect

de Cornel Tăbăcaru     |    14 Oct 2022   •   07:30
Veteran și gentleman, onoare și respect

Incredibil câți ostași ai patriei au scris mesaje. Cât de sensibili sunt acești oameni minunați în haină militară. Extrem de interesant este că mi-au scris și polițiști, și jandarmi. O nouă experiență pentru mine. Plus bucuria mea că Jurnalul, care găzduiește această rubrică, este sub brațul atâtor cititori.

Azi, gândurile noastre merg către veterani. Mai ales către acei veterani cu dizabilități. Foarte mulți, din păcate, extrem de mulți cu răni căpătate în teatrele de luptă de menținere a păcii și a sistemelor democratice de pe Pământ. Acești soldați care au văzut moartea cu ochii și „au scăpat” doar cu răni. Ei sunt eroii noștri. Adevărații noștri eroi. 

Ei s-au sacrificat, noi ce le oferim?

Nu vreau să fiu critic, dar observ că, în ultima vreme, cinstirea lor este mai mult de fațadă, declarativă, festivistă. De ceva timp m-am preocupat de soarta acestor oameni în haine militare care își poartă cu mândrie rănile, transformate în dizabilități. Nu știu în amănunt care este implicarea materială a statului, adică a noastră, a contribuabililor, dar știm cu toții care este implicarea materială a bugetului cetății în puzderia de ONG-uri care nu reprezintă cu nimic Țara. Acești eroi ai noștri s-au unit într-o Asociație a veteranilor cu dizabilități, ca oriunde lume. Peste 36.000 de membri, care înseamnă cu de două-trei ori mai multe familii. Sute de mii de cetățeni ai României sunt legați de acești minunați oameni care s-au sacrificat pentru noi. 

Veteranii de război, respectați oriunde în lume

Am avut șansa să cunosc viața câtorva veterani de origine română din America. Te copleșește respectul și bunăvoința oferite de toți ceilalți cetățeni. Fără excepție. Iar când este vorba despre veterani cu răni și dizabilități, atunci poți vedea omenia în cea mai pură formă. Mi-am propus, la nivelul puterilor mele, să-mi dedic cât mai mult timp luptei pentru încetățenirea sentimentului de respect absolut față de haina militară și față de soldații care suferă fizic pentru că și-au făcut datoria față de Patrie.

Trăim vremuri de război chiar lângă noi, aici, în Ucraina. Vremuri de îngrijorări față de ziua de mâine. Sunt vremuri grele. Singura soluție, pe lângă cele lumești, este nădejdea în Dumnezeu!

Să ne vedem cu bine, cu sănătate și în bună pace, cu Jurnalul sub braț, vinerea viitoare.

Doamne ajută!

Asociația Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități are ca scop sprijinirea membrilor și persoanelor cu probleme medicale și sociale deosebite, din rândul militarilor activi, veteranilor, veteranilor în activitate, pensionați, în rezervă sau retragere, precum și membrilor familiilor acestora și urmașilor acestora: soț, soție și copii.

×