x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa 3 metode pentru a convinge pisica să nu mai dărâme lucruri prin casă

3 metode pentru a convinge pisica să nu mai dărâme lucruri prin casă

de Anastasia Paul    |    23 Oct 2024   •   21:30
3 metode pentru a convinge pisica să nu mai dărâme lucruri prin casă
Sursa foto: pixabay.com

Unele pisici sunt afectuoase, altele sunt distante. Unora le place să se joace, în timp ce altele preferă să pândească. Apoi mai este acel lucru în care o pisică aleargă dintr-un colț al unei camere în altul. Acestea sunt doar câteva dintre multele capricii ale vieții alături feline.

Dar există anumite întrebări ale stăpânilor de pisici, indiferent de personalitatea pisicii lor. De exemplu, de ce dorm pisicile atât de mult? De ce miaună pisicile? De ce torc pisicile? Și de ce pisicile frământă orice pernă sau pătură pufoasă?

O altă întrebare care apare de fiecare dată când o pisică aruncă ceva de pe masă sau birou este de ce răstoarnă pisicile lucruri? Este o obsesie pentru ceea ce noi oamenii știm că este simpla gravitație? Sau mai este ceva la mijloc?

De ce pisicile răstoarnă lucrurile

Într-o gospodărie cu pisici, foarte puține obiecte de pe suprafețe plane sunt sigure. Pixuri? Vaza cu flori? Monede? Toate ajung pe podea. Dar de ce? De ce pisicile răstoarnă lucrurile? Deși nu s-au făcut multe cercetări științifice cu această întrebare, experții în pisici au propriile lor teorii.

Instinctul joacă-pradă
Un impuls joacă-pradă există la toate pisicile, cel puțin într-o anumită măsură. Nivelul acestui impuls este un amestec de gene ale unei pisici și experiențe timpurii de viață. Un impuls mai mare de pradă poate face ca o pisică să-și folosească labele pentru a răsturna lucrurile, ca un mijloc de a încerca să afle mai multe despre mediul înconjurător.

Atragerea atenției
Pisicile răstoarnă lucrurile doar pentru a atrage atenția? S-ar putea, pentru că șansele sunt, atunci când îți vezi pisica îndreptându-te spre o masă, blatul sau biroul tău, să reacționezi rapid. Deci, din perspectiva pisicii, arătând că este pe cale să arunce un lucru înseamnă că vei trece direct în acțiune.

Este distractiv pentru pisicile care interacționează bine cu stăpânii lor, indiferent dacă atenția umană este râsul, privirea sau chiar o răzbunare. Oricare dintre aceste reacții umane recompensează pisica și, care, prin urmare, este mai probabil să o facă din nou. Ceea ce este recompensat se repetă!

Cum convingi pisica să nu mai răstoarne lucrurile

Nu există o metodă sigură pentru a determina pisicile să nu mai arunce lucrurile, dar există câteva strategii pe care le poți încerca acasă.

1. Nu mai acorda atenție pisicii tale când răstoarnă lucrurile
Dacă pisicuța ta. dă jos lucruri pentru a-ți atrage atenția, încercați să nute te uiți când declanșează atacul. Cel mai bun mod este să întorci spatele și să-ți concentrezi atenția asupra altceva. Nu te uita. nu vorbi. nu râde. Mută-ți privirea în altă parte.

Pisicile sunt creaturi insistente, așa că pot continua să doboare lucruri chiar dacă nu le-ai acordat atenție de mai multe ori. Trebuie să ai răbdare și să rămâi consecven cu retragerea atenției. Poate dura săptămâni, mai degrabă decât doar câteva zile, dar în cele din urmă pisica va înțelege că acest comportament nu este răsplătit.

2. Recompensează-ți pisica pentru alte comportamente
A acorda pisicilor multă atenție pozitivă este o strategie bună. Încearcă să o înveți un alt mod de a-i atrage atenția și de a o recompensa.

Dacă decizi că vrei ca pisica ta să stea liniștită într-un anumit loc acordă-i atenție acolo, folosind privirea, laude verbale și răsfăț ocazional. Sau ai putea să o încurajezi în același mod pentru a efectua un anumit comportament, cum ar fi sară în și din cutii de carton goale. Începe prin a arunca puțină mâncare într-o cutie goală, apoi când pisica sare înăuntru, aplecă-te și arată-ți încântarea! Majoritatea pisicilor se bucură.

3. Alungă plictiseala ținându-ți pisica activă

Pisicile se plictisesc dacă nu au lucruri de făcut, la fel ca oamenii. Oferă pisicuțelor (în special cele de interior) sesiuni scurte de joacă în fiecare zi cu o jucărie interactivă pentru pisici, cum ar fi o undiță de pescuit. Ia în considerare rotirea jucăriilor înăuntru și afară pentru a le păstra noi.

Transformă timpul de masă într-o vânătoare distractivă. Dacă hrănești pisica cu hrană uscată, încearcă să împrăștii boabele pisicii prin casă pentru a-i oferi ceva de vânat. Dacă preferi să păstrezi casa fără bucăți de mâncare pentru pisici, cumpără o tablă de puzzle. În acest fel, vei păstra hrana uscată într-o zonă, oferind totuși stimulare mentală prietenului tău felin, potrivit rd.com.

×
Subiecte în articol: pisici casa