x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Accentul pe finisaje contureaza imaginea

Accentul pe finisaje contureaza imaginea

de Otilia Vintilă-Bolchiş    |    03 Noi 2005   •   00:00
Accentul pe finisaje contureaza imaginea
LA BLOC, DAR ALTFEL
Rezolvarea cu bun-gust a detaliilor face ca uneori simtul comun sa le catalogheze drept o categorie estetica, de multe ori ele, detaliile, fiind vinovate de aspectul captivant al intregului. Cati dintre noi nu am fost uneori atrasi de placerea de a le admira si de a ne minuna, fie de ratiunea care a dus la alegerea lor, fie de modul de armonizare cu ansamblul?

CORECTIA SPATIULUI

Despre asta este vorba si in amenajarea urmatoare, respectiv de efectul detaliilor, materializate in acest caz de finisaje si de unele amanunte de decor care creioneaza aspectul apartamentului. S-a mizat pe efectul de acuratete pe care o definitivare atenta a elementelor care genereaza intregul il are asupra infatisarii sale.

Si nu ar fi aceasta singura miza, insa este cea care sare in ochi. Cealalta, care-i urmeaza si care a beneficiat de o tratatie pe gustul proprietarilor, se refera la nevoia de spatiu larg pe care acestia au resimtit-o.

Apartamentul de trei camere are o structura portanta, astfel ca multe modificari care sa implice renuntarea la pereti nu prea au fost posibile. In limitele impuse de acest considerent, s-au demolat debaraua din bucatarie si o camara de pe hol, iar intrarile ce dau in living si in zona de luat masa au fost private de usi, largite si prevazute cu arcade, nu foarte adanci, pentru ca mai mult nu a permis inaltimea peretilor.

Zonei de zi i-au fost atribuite, prin sugestia generata de trecerile largi si arcuite, trei functiuni: living, spatiu de luat masa si bucatarie. Tot aceste treceri au reusit si imprimarea acelui aer deschis si primitor pe care o astfel de destinatie este musai sa-l aiba. Limitele zonei diurne sunt conturate de pardoseala care o imbraca, special aleasa numai pentru acest spatiu. Ce este interesant si constituie un amanunt de exploatat in amenajarile interioarelor noastre il reprezinta modul in care aceasta a fost dispusa, in diagonala, obtinandu-se ca rezultat impresia de amplitudine a spatiului.

ELEMENTE COERENTE

Cu destul de multa migala s-a urmarit generarea unui acord deplin intre culori, materiale, finisaje, chiar si mobilier. Astfel, acesta din urma a fost proiectat pe masura lejeritatii si a vitalitatii imprimate intregii functiuni diurne, de culoarea galben. Prin aceasta se intelege corpuri de mobilier de dimensiuni reduse, in forme simple, adaptate optim destinatiei lor, din materiale usoare (pal, sticla).

Catre zonele personale se accede prin treceri marcate de aceasta data de usi. Interesant la acestea este decupajul pentru geamuri, mai mare decat normal (vezi imaginea alaturata), umplut cu sticla prelucrata decorativ, de la Divriceanu Art. Jucandu-se cu forme si nuante subtile de transparenta si culoare, sticla decorativa constituie un material elegant, la care se poate apela in amenajarea interioara.

Aspectele importante de retinut din aceasta amenajare si eventual tratate ca sugestii ar fi ca: spatiul trebuie foarte bine analizat in prealabil, pentru a descoperi neajunsurile asupra carora sa se intervina, efectul gruparilor cromatice, dupa ce au fost atent alese, trebuie foarte bine exploatat, iar finisajele, tratate si rezolvate cu multa grija.

CROMATICA
Combinatia cromatica care merge pe mana culorilor de pamant (maro, galben, bej), in afara de corectia spatiala pe care o implineste foarte bine, adauga si restul de trasaturi personalitatii conturate a ambiantei. Sunt adaugate astfel doze de: intimitate si conservatorism.

ZONA DE LUCRU A BUCATARIEI

Proiectul de optimizare a spatiului a inclus printre altele si transformarea unei debarale intr-o utilitate a bucatariei mobilate si dotate cu tot ce trebuie, in limita spatiului stramt existent. Pentru reusita acestei amenajari, in ideea de a prelungi coerent si functional spatiul de lucru al bucatariei, s-a procedat la mutarea caloriferelor din zona ferestrelor in fosta zona a bucatariei, transformata acum in loc de luat masa. Tonul de acuratete al acestor doua incaperi (bucataria si locul de luat masa) este dat de grija pentru finisarea atenta a suprafetelor cu materiale si culori care sa dea bine impreuna.

OBIECTII
Elemente disonante in aceasta amenajare sunt destul de putine si pot fi corectate usor. Statuietele alese ca obiecte de decor, de pilda, sau mobilierul din camera copilului, care are o nuanta sobra si cam pretentioasa pentru destinatia lui, pot fi considerate astfel de elemente.

FOTO: Domus
×