Proiectul de casă prezentat astăzi este o continuare a celui din numărul trecut, fiind propunerea de amenajare interioară a zonei de zi.
Libertatea creativă pe care a oferit-o beneficiarul arhitecţilor în acest caz a dat posibilitatea creării unui spaţiu care să-i definească personalitatea. Deşi la prima vedere elementele rustice şi materialele naturale încearcă să definească un stil clasic provincial, liniile moderne, actuale vin în completatea imaginii create, echilibrând-o şi dând o notă de fermitate, de dinamism, de "actual".DETALIEREA ZONELOR
Ideea de spaţiu deschis şi "aerisit" a planului general al locuinţei se evidenţiază în special la parter, în zona de zi, acolo unde se simte nevoia unei continuităţi între funcţiuni. Bucătăria cu locul de luat masa şi barul se deschid, pe toată lungimea, spre un living generos şi o bibliotecă. De aici, prin transparenţa largă propusă, se creează o puternică relaţie cu exteriorul; clientul beneficiază de o privelişte frumoasă asupra peisajului înconjurător.
Intim, dar în acelaşi timp expus, întregul spaţiu de zi reuşeşte să îndeplinească toate cerinţele conceptului de locuire modernă. Holul, cu cele două accese, principal şi secundar, separă această zonă de celelalte funcţiuni ale parterului. Spaţiul este unitar, fluid, fără mari schimbări de la o zonă la alta. Lumina este cea care joacă rolul principal în separarea vizuală a spaţiului.
Pe toată lungimea livingului se desăşoară o terasă cu grătar şi o zonă de relaxare grupată în jurul un cuptor în aer liber. Legătura între terasă şi accese o face prispa care mărgineşte laturile lungi ale casei. Ea este cea care, în arhitectura tradiţională, joacă rolul de mediator între spaţiul exterior şi cel interior. Această legătură este întărită şi de materialele naturale folosite în proporţii echilibrate, de culorile calde şi primitoare, de transparenţa dată unor pereţi ce par să se dispară o dată ce întâlnesc natura, de jocul de lumini artificiale propuse şi de cel al luminii naturale.
Către arhitecţi
Jurnalul Naţional, prin suplimentul Jurnalul casei, vine în sprijinul arhitecţilor prin rubrica "Proiect de casă", în care îi invităm să îşi prezinte propunerile. Astfel, proiectele pot apărea în acest format în paginile suplimentului. Pentru detalii ne puteţi scrie
la adresa de e-mail georgiana.teodorescu@jurnalul.ro
Citește pe Antena3.ro