x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Atelierele de reparatii obiecte de uz casnic - puntea dintre trecut si prezent

Atelierele de reparatii obiecte de uz casnic - puntea dintre trecut si prezent

de Catiusa Ivanov    |    10 Noi 2005   •   00:00
Atelierele de reparatii obiecte de uz casnic - puntea dintre trecut si prezent

NE-AM INTERESAT PENTRU TINE
Desi sunt vechi, atelierele mestesugaresti nu sunt invechite. Au existat si vor continua sa existe atat timp cat oamenii vor investi sentimente in "relatia" cu propriile obiecte
NE-AM INTERESAT PENTRU TINE
Sunt sigura ca vi s-a intamplat macar o data sa vi se strice fierul de calcat sau prajitorul de paine, sa se fi deteriorat cutia muzicala de la bunica sau papusa draga din copilarie. V-ati uitat cu parere de rau dupa obiectul stricat si nu v-ati indurat sa-l aruncati. Sunt intr-adevar lucruri de care cu greu ne despartim, chiar daca aparent ar putea fi inlocuite cu alte modele existente acum pe piata. In supermarketuri, in magazine, in talciocuri se gasesc acum variate obiecte, de calitate sau nu, dar cantitatea impresionanta indeamna la renuntarea desuetelor obiecte in favoarea celor noi. Dar, daca ar fi cineva destul de priceput in a repara aceste lucruri, unde l-ati gasi? In Pagini Aurii? In anunturile din ziare? La recomandarea prietenilor? Si mai ales sub ce denumire ii gasesti pe mesterii indemanatici?

Obiectele stricate sau uitate in ungherele ori in balcoanele locuintelor pot fi salvate, chiar daca majoritatea ajung, intr-un final, cu mari regrete la lada de gunoi. Nu trebuie sa fiti dezamagiti daca nu ati gasit pana acum un mester care sa le repare. Noi ne-am interesat si am aflat unde si cine le poate readuce la viata. Sub denumirea de "reparatii obiecte de uz casnic" ii gasiti pe mesterii care se incumeta in a reda functionalitatea si chiar frumusetea obiectelor vechi.

Evolutia tehnologiei, dezvoltarea unei largi piete de consum sau schimbarea mentalitatii oamenilor, care renunta la obiectele cu defecte au facut ca atelierele de "reparatii obiecte de uz casnic" sa se desfiinteze treptat si sa fie tot mai greu de gasit. Dar noi le-am depistat, cel putin in Bucuresti.

MESTERII ZILELOR NOASTRE


Din curiozitate am sunat la anunturile "reparatii obiecte de uz casnic". Asa am dat de domnul Adrian Rusu, proprietarul unui astfel de atelier, care a avut inspiratia sa-si faca chiar un site. Ne-a spus ca, din lipsa timpului clientilor, vine de regula la domiciliul acestora pentru a constata situatia ce trebuie remediata. Toti am auzit sintagma "omul bun la toate", dar Adrian Rusu ne-a convins ca intr-adevar este. Fata de alti mesteri, Adrian Rusu, tanar si cu initiativa, si-a extins aria activitatilor. Nu numai reparatii minore, ci chiar lucrari de zugravire, vopsitorie, amenajari, reparatii mobilier. El a absolvit o scoala profesionala care l-a ajutat sa obtina calificari multiple. El spune ca nu numai scoala l-a ajutat, ci si pasiunea de a restaura obiectele vechi, indiferent daca reprezinta ceva comun, deci nu de mare valoare. A lucrat la Institutul Cervantes ca administrator, apoi i-a venit ideea sa-si deschida propria firma. Ideea a fost buna, fiindca, spune el, afacerea merge bine; atat el, cat si clientii sunt multumiti. Este pasionat de ceea ce face si spune ca nu suporta sa vada obiecte, mobila sau pereti degradati.

IN CAUTAREA MESTERILOR DE IERI


Daca domnul Rusu este o exceptie a tinerei generatii, adica un mester priceput si emancipat, adaptat clientelei de azi, am pornit in cautarea mesterilor de ieri, a seniorilor. Asa am ajuns la atelierul domnului Balia Nicolae, o ghereta de fier situata pe Strada Fainari nr. 82. Pe peretii atelierului sunt atarnate obiectele aduse la reparat: lampi, umbrele, cazane de tuica, roata de la o bicicleta, o broasca de usa, foarfece, cutite pentru ascutit si alte obiecte care isi asteptau randul.

Atelierul si mestesugul le-a mostenit de la tatal sau si timp de 20 de ani a dus traditia mai departe. Nu castiga mult, fiindca, spune el, in zilele noastre oamenii prefera sa cumpere obiecte noi decat sa le repare pe cele vechi. Dar a marturisit ca sunt si persoane dispuse sa plateasca pentru a repara sau reconditiona obiecte valoroase din punct de vedere sentimental.

POVESTEA MESTERULUI PAPUSAR


Celalalt obiectiv, cu greu descoperit: atelierul de reparatii de pe Strada Iancului nr. 92. Aici se repara, la fel, obiecte de uz casnic, papusi, genti de voiaj si corturi. Reparatiile se fac la atelier, deoarece mesterul este prea batran ca sa se deplaseze la domiciliul clientului. Preferatele mesterului sunt papusile, care in opinia sa nu ar trebui aruncate. Spune ca este o adevarata arta sa reasamblezi o papusa. Si-a construit unelte si dispozitive foarte ingenioase pentru care isi reclama dreptul de autor. Era si firesc, si intelegem acum, dupa ce l-am cunoscut, ca aceasta pasiune sa-i starneasca imaginatia pentru a-si crea propriile instrumente necesare repararii papusilor. Pana la urma, nici nu exista asa ceva, nimeni nu vinde scule sau unelte pentru astfel de lucrari. Mesterul spune ca nu este o afacere profitabila, deoarece, dupa ce-si plateste datoriile, ii mai raman 2-3 milioane si munceste in fiecare zi de dimineata pana seara. L-am intrebat de ce continua. Mi-a raspuns simplu: "Imi place ceea ce fac!".

SFAT

In ateliere de reparatii obiecte de uz casnic puteti reda functionalitatea obiectelor de care sunteti atasati. Este o solutie si pentru cei care locuiesc cu chirie si care au in casa lucruri deteriorate. Cu putini bani, mesterii va repara obiectele pe care le credeati numai bune de aruncat

×
Subiecte în articol: obiecte reparatii casnic